2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Új arcok a palettán - így is lehet

Új politikai elemző intézet alakult IDEA néven. A liberális demokrácia fontosságát hangsúlyozó fiatal "megmondócsapat" nyíltan vállalja nézeteit, s mint vezetője, Böcskei Balázs mondja, "nem törekszik az objektivitás látszatára" sem.
2011. február 4. péntek 15:18 - Gedei Szilárd
„Hajlamosak vagyunk azt gondolni, ha túl közvetlenül foglalkozunk morális kérdésekkel a politikában, az csak recept a nézeteltérésre, és ha már itt tartunk, recept az intoleranciára és a kényszer alkalmazására. Tehát jobb visszahúzódni, figyelmen kívül hagyni a morális és vallási meggyőződéseket, amelyeket az emberek a társadalmi életbe hoznak. (...) Ez, szerintem a módja annak, hogy visszaállítsuk a demokratikus vita művészetét."

A fenti idézet Michael J. Sandeltől, amerikai politikai gondolkodótól származik. Valamint hazánk legfiatalabb, néhány napja alapított politikai elemző intézetének, az Intézet a Demokratikus Alternatíváért (IDEA) honlapjáról.

Őszinteséggel tömik be a piaci rést?


Új politikai elemző intézet alakult ugyanis a napokban a fiatal, jobboldalinak éppen nem mondható Böcskei Balázs vezetésével.

"Nem véletlen, hogy éppen most bont zászlót intézetünk, érzésünk szerint ugyanis Magyarországon egyre távolabb kerülünk a rendszerváltás ideáitól és a konszenzusorientált politikai kultúrától. A jelenség egy eddig hiányzó elemzői és kutatói szempontot hív életre, amelynek képviseletét az IDEA következetesen vállalja" - magyarázzák szervezetük létjogosultságát a frissen gründolt politikai elemző műhelynél.

A Political Capital, illetve az elmúlt évtizedben már-már gombamód szaporodó hasonló szervezetek sikertörténete persze alátámasztja, a hazai politikai, társadalmi káoszban szükség van olyan megmondóintézetekre, kiktől időről-időre elvárhatjuk a gyors, egyértelmű és világos állásfoglalást. Nem véletlenül alakult az utóbbi években rengeteg hasonló intézet.

"Valóban, a hasonló feladatkörrel rendelkező intézetekből Dunát lehetne rekeszteni. Az IDEA azonban vállaltan más értékeket fog képviselni, mi nyíltan vállaljuk az értékorientáltságot. Pont ezért tartjuk feleslegesnek az objektivitást is" - mondta a HírExtra megkeresésére az új intézet igazgatója.

Az IDEA-t nem éppen a szakma kirakatemberei (olyan komoly pályafutást maguk mögött tudó szakemberek, mint például a már-már a politológusok "celebévé" vált Török Gábor) fogják képviselni, sokkal inkább az újhullám. Olyan fiatal, a politikában, a tásadalom- és a gazdaságtudoményban jártas szakemberek osztják majd az IDEA-s észt, akik zömmel a tudományos szférából indultak.

Ez lenne a jövő? Ne is próbáljon meg egy elemző intézet semlegesnek látszani?

Előbb vagy utóbb kiderül.

Az IDEA mindenesetre nyitótanulmányában (Aranyban utazik a jobboldali kormány) rögtön komoly, azonban a pozitívumokra is kitérő kritikát fogalmaz meg Orbán Viktorék sportpolitikájával, sportfinanszírozásával kapcsolatban.

Új IDEA
"Az IDEA célja, hogy impulzusokat adjon a liberális demokráciát és politikai pluralizmust garantáló intézmények és közösségek számára, formálja a mindennapi politikai cselekvés és gondolkodás értékorientáltságát, valamint erősítse a demokratikus felfogást és tapasztalatokat és az ezekre való nyitottságot.
Az IDEA vezérelve az elkötelezettség: hiszünk egy állandóan változó és nyitott társadalomban, melynek alapértékei a szolidaritás, a demokratikus kultúra és a kreatív piacgazdaság. Hiszünk a politikai szabadsághoz való jog és az egyén autonómiájának megkérdőjelezhetetlenségében. Nem hiszünk az értéksemlegesség illúziójában és elutasítjuk azt a felvetést, hogy a politika nem alkalmas problémáink megoldására. Abban hiszünk, hogy a politika az elveken alapuló értékek, a konstruktív gondolatok és a kritikai gondolkodás terepe kell, hogy legyen"
- fogalmazza meg misszióját az új intézet.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását