2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Gondok lesznek a Balatonnál?

A Balaton déli partján a tó magas vízállása mellett egyre több gondot okoz a lehulló csapadék: telítettek a belvízelvezető rendszerek, víz alá kerültek területek, épületrészek, több helyen a szennyvízcsatornákból is feltört a víz - tájékoztatták vízügyi és katasztrófavédelmi szakemberek az MTI-t.
2010. november 30. kedd 12:25 - HírExtra
Pécseli Péter, a Balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetője elmondta, hogy a Balaton vízállása a sok csapadék miatt továbbra is magas, kedden 119 centimétert mértek, ami 9 centiméterrel meghaladja a maximális üzemi vízszintet. A helyzetet időnként súlyosbítja az északi szél, amely "víztömegkilengést" okoz, emiatt például Siófokon hétfőn 127 centiméteres vízmagasságot mértek.

Szerdától újabb, számottevő mennyiségű csapadékra lehet számítani, miközben a tó déli partján a belterületi csapadékelvezető rendszerek telítettek, a Sión a vízeresztést nem lehet fokozni, és már a talaj vízfelvevő képességére sem lehet számítani a térségben, hiszen az már egy méter mélységig 100 százalékosan telített vízzel - magyarázta a szakember.

A Sió csatornán jelenleg 37 köbméter vizet engednek le másodpercenként, de már ez a mennyiség is belvizeket okoz a Sió mentén. A Sióba ömlő Kapos folyó is árad, emiatt sem fokozható a Balaton vízeresztése.

Heizler György, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője arról számolt be az MTI-nek, hogy a hétvégi nagy mennyiségű csapadék és a Balaton magas vízszintje vízelvezetési problémákat okoz. Több dél-balatoni település is a tűzoltóságokhoz és a katasztrófavédelemhez fordult segítségért, de lassan nincs hová elszivattyúzni a vizeket - fűzte hozzá.

A mélyebben fekvő vízközeli utcákban az árkok vízzel telítődtek, több helyen az ingatlanok udvarán 10-15 centiméter magasan állt a víz, néhány ház alsóbb helyiségébe is bejutott. A legtöbb gondot jellemzően a tó déli partjának nyugati feléről: Balatonmáriafürdőről, Balatonkeresztúrról, Balatonfenyvesről, Fonyódról, Balatonboglárról és Balatonlelléről jeleztek. Fonyódon több utcából a Berek magas vízállása miatt nem tud elfolyni a csapadékvíz. Az M7-es autópálya és a Fonyód belterülete közötti rét szinte teljes egészében víz alatt áll.

Több településen (Balatonszemesen, Balatonőszödön, Balatonföldváron, Balatonbogláron valamint Zamárdi és Siófok alacsonyabban fekvő részein) már előfordult, hogy a szennyvízcsatornákból szennyezett víz tört fel, keveredve a csapadékvízzel. A katasztrófavédelem munkatársai ezért felhívták a Dunántúli Regionális Vízmű figyelmét a szennyvízhálózat működési zavarainak megoldására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását