2024. május 16. - Mózes, Botond

Országos defibrillátorprogram

Hirtelen szívhalál esetén a szívritmus helyreállítására alkalmas defibrillátorok nagy-britanniai kihelyezése nagyforgalmú nyilvános helyekre igen sikeresnek bizonyult, ezért javasolják a program kiterjesztését. A szigetországban nyolc éve indított, életme
2008. július 30. szerda 13:00 - Hírextra
A program Londonban kezdődött: nyilvános helyeken, repülőtereken, földalatti-állomásokon, bevásárlóközpontokban a hirtelen szívhalálból újraélesztéshez szükséges defibrillátorok bárki számára elérhetők legyenek.

A váratlan, hirtelen szívhalál legtöbbször úgy következik be, hogy a szív a ritmusos összehúzódások helyett egyik pillanatról a másikra remegni, fibrillálni kezd, ezért a vérkeringés megszűnik. A defibrillátor ilyenkor a mellkasra mért áramütéssel megszünteti a ritmuszavart és a szív ismét működni kezd.

Michael Colquhoun és munkatársai a hat év alatt bekövetkező hirtelen halálesetek adatait dolgozták fel. Az Egyesült Királyságban a nem egészségügyben dolgozó járókelők 1530 újraélesztést végeztek 1999 és 2005 között. Hirtelen halál miatt az áldozatoknak 48 százalékát kezelték áramütéssel, ami 33 százalékban ez eredményes volt.

Ezek az emberek sürgősen kórházba kerültek, ahol kezelésüket folytatták. Végül a hirtelen halál miatt kezelteknek 18 százaléka mehetett haza. Azok közül, akiknek a közelében nem volt defibrillátor és ezért nem részesültek gyors beavatkozásban, csak 1,6 százalék került élve otthonába.

A túlélés esélye egyértelműen akkor volt a legjobb, ha a közelben lévők késedelem nélkül elkezdték a mellkas szapora, ritmusos nyomogatását az álló szív munkájának helyettesítésére és perceken belül alkalmazták a defibrillátort, ha arra szükség volt.

Wales városaiban két éve kezdték kihelyezni a félautomata elektromos eszközöket. Ezrek tanulták meg a defibrillátorok használatát, az újraélesztés alapjait. Tavaly a régió két legforgalmasabb idegenforgalmi városában jelentkeztek önkéntesek erre a képzésre. A négyórás tanfolyamon minden nagykorú részt vehetett.

Walesben az iskolások egy vizsgálatban fél óra alatt tanulták meg az újraélesztést és a 9-14 éves gyerekek kitűnően végezték a próbababa életre keltését. Hasonló tapasztalatokról számoltak be hollandiai és amerikai iskolákból is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását