2024. május 16. - Mózes, Botond

Lehet, hogy jött dioxinos áru Magyarországra?

Gőgös Zoltán szocialista parlamenti képviselő szerint korai volt a német sertéshúsimport szigorításának a feloldása, mert ez árt a gazdáknak. A HírExtrának azt is elmondta: korai még kizárni, hogy nem jött Magyarországra dioxinos áru.
2011. február 3. csütörtök 12:09 - Forján-Vass Máté
Gőgös Zoltán annak kapcsán, hogy a főállatorvos a dioxinrendelet módosításával enyhítette a Németországból származó sertéshúsra vonatkozó importkorlátozást, az MTI-nek elmondta: kormányzati támogatás nélkül bajba kerül a hazai sertéságazat.

Kiemelte: a fertőzés miatt a felvásárlási árak visszaestek, így fennáll a veszélye, hogy Magyarországot elárasztja az olcsó dömpingárú, aminek eredményeként a 3,3 milliós hazai sertésállomány egymillióval csökkenhet.

Olcsóbb

A HírExtra kérdésére úgy reagált, azért olcsóbb a német sertéshús, mert Németországban bezártak ezer telepet, és a hízóállomány mellett a tenyészállományt is kivitték a piacra. „Kint Karácsony óta nem volt olyan hét, hogy ne zuhant volna a sertés felvásárlási ára”

A képviselő hozzátette, hogyha az import dömping elárasztja az országot, a hazai kistermelők is kénytelenek lesznek felszámolni a telepeiket.

Kéne még pénz

A szocialista politikus emlékeztetett arra, hogy pártja már korábban a stratégiai takarmánykészletek felszabadítását és a leállított támogatások kifizetését kérte. Mint mondta, a szaktárcának most 6-7 milliárd forint többletforrásra volna szüksége ahhoz, hogy az olcsó dömpingáru beérkezése alatt életben tartsa a magyar sertéságazatot.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter akkor a német sertéshúsok kötelező dioxinvizsgálatát, és a botrány miatt a közvetlenül vagy közvetetten Németországból származó élő, friss vagy fagyasztott sertéshús felhasználásának és forgalmazásának átmeneti korlátozását rendelte el. Az eddigi vizsgálatok szerint nem érkezett dioxinos hús hazánkba. Ezt a rendeletet az Európai Bizottsággal és Németországgal folytatott konzultációkat követően enyhítették.

Korai volt

Gőgös Zoltán a HírExtrának elmondta, korai volt még feloldani szigorítást, mert ez EU nem követelte a korlátozás feloldását. „Tartósan nem lehet ezt folytatni, de egy hónapig még lehetett volna. Ezzel a dömpinget sikerült volna elkerülni.” Hozzátette, hogy a termelőkre így árnyomás nehezedik, miközben a rossz takarmánytermés miatt árat kéne emelni.

A képviselő az is elmondta a HírExtrának: korai még a kormánynak kijelentenie, hogy nem érkezett dioxinos termék Magyarországra. „Minden terméket lehetetlenség lenne átvizsgálni, nem hiszem, hogy egyetlen tésztát megnéztek volna. Ebben ott lehet a tojás, amiről szintén szó volt, hogy dioxinos.”
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását