2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A latrinából táplálkoznak

A perui esőerdő lajhárjainak furcsa viselkedésére figyeltek fel német kutatók, az állatok ahelyett, hogy fákon lógva leveleket majszolnának, megjelentek Iquitos város melletti kutatóállomásuk mellékhelyiségeinek latrináján fekáliát keresve.
2011. február 3. csütörtök 08:43 - HírExtra
Eckhard Heymann, a göttingeni Német Főemlősközpont (DPZ) kutatója és kollégái eredetileg majmokat jöttek megfigyelni. A lajhárok új viselkedésformáját illető véletlenszerű megfigyeléseiket a Mammalian Biology című szaklapban publikálták.

Leírásuk szerint a kutatók 2001 és 2007 között több mint 25 alkalommal figyeltek meg és fényképeztek le lajhárokat a latrinában. A különös étrend oka eddig ismeretlen. Gyanítható azonban, hogy a megfigyelt kétujjú lajhár (Choloepus didactylus) vagy a székletben található maradék tápanyagok, ásványi anyagok és baktériumok vagy lárvák és bélférgek miatt keresi fel a mellékhelyiségeket.

A jelenség nem veszélytelen - figyelmeztetett Heymann. Nem zárható ki, hogy az amúgy szinte kizárólag a fák lombkoronájában mozgó barna bundás állatok az ember betegségeit és parazitáit átterjesztik más vadon élő állatokra. Háromujjú lajhárt (Bradypus variegatus) egy alkalommal sem figyeltek meg. Azonban Heyman elmondása alapján mindkét faj szívesen tartózkodik emberi településeken.

Az állatokat az emberi kórokozóktól megóvandó a kutatók két éve körbekerítették az esőerdei latrinát. Azóta nem jelent meg ott hívatlan vendég - írja a Die Welt című német lap internetes kiadása (www.welt.de).




Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását