2024. május 8. - Mihály

Korai tavaszt ígért a legenda is

Korai tavaszt jósolt helyi idő szerint szerdán reggel a világ leghíresebb időjósa, az amerikai Pennsylvania államban élő legendás mormota, Punxsutawney Phil.
2011. február 2. szerda 16:27 - HírExtra
Az idei volt a 125. előrejelzés, amelyet napkelte után nem sokkal, a szokásosnál kisebb tömeg jelenlétében hirdettek ki. A mormota, miután előmászott odújából nem látta meg a saját árnyékát, és ez azt jelenti, hogy hamarosan véget ér a tél. A pennsylvaniai kisvárosban minden évben február 2-án tartják a mormotanapot, az előrejelzést a rágcsáló nevében a ceremóniamester olvassa fel.

Az 1887-től rendszeresen megtartott ünnepségen a mai prognózissal együtt Phil 98 alkalommal látta meg az árnyékát és csupán 16 esetben volt felhős, borongós az ég. Azt azonban nem tudni, hogy a feljegyzésekből kimaradt 9 évben vajon mit láthatott az időjós.

A mormotanap - amelyet német hagyomány alapján tartanak - a keresztény gyertyaszentelő ünnephez kötődik. A legenda szerint ez a Phil ugyanaz a Phil, amelyik már a XIX. században is időt jósolt, hosszú életének titka, hogy nyaranta megitatják egy csodaitallal. Jóslatainak megbízhatósága persze örök vita tárgya. A tekintélyes helyi mormotaklub szerint Phil sohasem téved, a meteorológiai adatok azonban azt mutatják, hogy csak 40 százalékos pontossággal találja el a tél végét.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását