2024. május 16. - Mózes, Botond

Forr a levegő Mubarak körül

Az egyiptomi főváros központjában kedd délelőttre már mintegy százezren gyűltek össze, hogy részt vegyenek a Hoszni Mubarak államfő elleni tömegdemonstráción - jelentette egy hírügynökségi tudósító a helyszínről.
2011. február 1. kedd 11:09 - HírExtra
Menesztették a jordán kormányt

Abdullah jordán király az AP jelentése szerint menesztette a kormányát. Jordániában a múlt héten az egyiptomi tüntetésekkel egyidőben tiltakozások kezdődtek, ám ezek eddig nem tűntek kritikus méretűnek.

Mubaraknak távoznia kell


Az emberek Mubarak távozását követelő jelszavakat skandáltak, és a felakasztott elnököt ábrázoló táblákat tartottak. Mások olyan táblát vittek, amelyen az elnök fotója alatt az a felirat állt: "Lehullik a fejed!". Sokan - a kijárási tilalom ellenére - a Tahrír téren, a tüntetők fő gyülekezési helyszínén töltötték az éjszakát. Kairó központja felett helikopterek köröznek, a hadsereg pedig ellenőrzése alá vonta a belvárosba vezető utakat.

"A vérontás elkerülése" érdekében a hatalomból való távozásra szólította fel kedden az elnököt közös közleményben ötven egyiptomi emberjogi szervezet.

A hadsereg a tüntetők mellé áll?


A hadsereg hétfőn bejelentette, hogy nem fog erőszakot alkalmazni a tüntetőkkel szemben, s követeléseiket "legitimnek" nevezte. A nap folyamán több tízezren tüntettek Kairóban és más egyiptomi nagyvárosokban az államfő távozását követelve. A tiltakozók általános sztrájkra hívtak fel, és kedden egymilliós tömegtüntetésre Kairóban és Alexandriában. A hatóságok, hogy megakadályozzák nagyobb tömegek mozgását az országon belül, felfüggesztették a vonatközlekedést.

A külföldi országok ezzel párhuzamosan igyekeznek minél gyorsabban kimenekíteni állampolgáraikat Egyiptomból. Az Air China és a Hainan kínai légitársaságok kedden 480 kínai állampolgárt szállítottak el Egyiptomból. Két másik kínai járat Kairóba tart, ezzel egy időben a China Southern Airlines gépe Luxorban vett fedélzetére 220 hongkongi utast.

Peking utasította a kínai utazási irodákat, hogy függesszék fel az Egyiptomba irányuló utakat. Tajvan 500 embert menekít ki a közel-keleti országból charter- és menetrendszerinti járatokon.



A kairói nemzetközi repülőtéren a tokiói kormány által bérelt három repülőgép vár arra, hogy haza szállíthassa a japán turistákat.



Az európai légitársaságok, köztük a Lufthansa, az Austrian Airlines és az Air Berlin, közölte, hogy nagyobb befogadóképességű gépeket állít forgalomba, illetve mentesítő járatokat indít.



Oroszország is felszólította állampolgárait, hogy ne utazzanak Egyiptomba, miközben ott még mindig negyvenezer orosz tartózkodik.




Forrás: MTI/HírExtra/Index
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását