2024. április 20. - Tivadar

Fogyj evéssel

Ha csak pár kiló felesleg van rajtad és nem megy a fogyókúra, kis odafigyeléssel evés közben is fogyhatsz. Egyes zöldségek és gyümölcsök elősegítik a zsírégetést, miközben egészségesek is. Íme néhány remek zsírégető étel és ital.
2011. január 29. szombat 08:12 - Kancsár Edina
Citrusfélék

A citrusfélék magas C-vitamin-tartalma közismert, azonban azt kevesen tudják, hogy levük értékes antioxidánsokat tartalmaz, csökkentik a koleszterinszintet, szabályozzák a vércukorszintet, rostjaiknak köszönhetően pedig az emésztést is serkentik. Fogyasztásuk eltelíti az embert és hatékonyabbá teszi a salakanyagok kiürítését is.

E jótékony hatások miatt, kiváló zsírégető gyümölcsöknek számítanak a citrusfélék. Amellett, hogy plusz vitaminforrást jelentenek a szervezetnek és erősítik az immunrendszert, még élénkítik is a testünket.

Bogyósgyümölcsök

A bogyósgyümölcsök (Például: ribizli, eper, málna, áfonya vagy szeder) fogyasztása rendkívül hasznos, amellett, hogy tele vannak vitaminokkal, méregtelenítenek és semlegesítik a stressz káros hatásait.

Ezek a gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmaznak vitamint és antioxidánsokat, melyek segítségével csökkentik a rákos megbetegedések, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Fogyasztásuk serkenti az emésztést és az anyagcserét is. Magas a tápanyag- és víztartalmuk, kalória viszont kevés van bennük, így rendkívül táplálóak, anélkül, hogy hízlalnának.

Piros, sárga… zöldség!

A narancssárga és sárga típusú zöldségek nagyon gazdagok karotinoidokban, melyek A-vitaminná alakulva védik a bőr és a haj egészségét, ráadásul megelőzik a rákos betegségek kialakulását és a látásnak is jót tesznek.

A vörös zöldségek legfontosabb antioxidánsa a likopin, ami a szív-, érrendszeri- és a daganatos betegségek ellen véd, csakúgy, mint a fokhagyma értékes hatóanyagai. Mindemellett a zöldségek rendkívül gazdag rostforrások, így az emésztés egészséges működéséhez is hozzájárulnak.

Magvak


Sokan félnek a magvak fogyasztásától, mert magas a kalóriatartalmuk. Ennek ellenére a növényi magvak segítenek az ideális súly megtartásában és nagymértékben csökkentenik az étvágyat is.

Mindemellett egészségesek is, hiszen omega-3 zsírsavakat, kalciumot és E-vitamint tartalmaznak. Egy szabályt kell mindig betartani, ha magvakkal egészítjük ki étrendünket: fogyasztásukaz nem szabad túlzásba vinni!

Teljes kiőrlésű gabonafélék

Manapság egyre többet hallani a teljes kiőrlésű gabonákról. Ez nem véletlen, hiszen nagyon finomak, rengeteg ásványi anyagot, rostokat, antioxidánsokat és B-vitamint tartalmaznak. Segítségükkel megelőzhető a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása, az elhízást illetve a cukorbetegség is.

Igaz, kalóriatartalma nem sokkal alacsonyabb a finomított gabonákénál, azonban fogyasztásától sokkal tovább érezhetjük jóllakottnak magunkat. Ráadásul már rövidtávon érezhető az éhségérzet csökkenése.

Hüvelyesek

A hüvelyesek, mint: a bab, a lencse és a borsó, nagyon egészségesek. Ezúttal sem véletélen, hogy anno szüleink előszeretettel etettek bennünket főzelékekkel. Az említett hüvelyesek, rendkívül gazdagok fehérjében, folsavban, vasban, kálciumban, káliumban, cinkben és antioxidánsokban.

Emellett komplex szénhidrátokat is tartalmaznak, melyek energiát adnak, így fogyasztásuk után sokáig nem kell számolnunk éhséggel. A bennük található rostoknak köszönhetően, csökkentik a vér koleszterinszintjét, így a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is minimalizálják.

Teák

A világ második legnépszerűbb italaként számon tartott tea, azontúl hogy finom, élénkítőszerként is jól funkcionál. Mindegyik tea (fekete, zöld, fehér) értékes antioxidánsokat tartalmaz, melyek hatásosak a rák, az agyvérzés és a szívroham megelőzésében.

A teák számos típusa pedig kifejezetten zsírégető hatású (például a zöld tea) valamint szabályozzák a vércukorszintet, méregtelenítenek és az emésztésre is jótékony hatással lehetnek.

Olívaolaj

Az olívaolaj telítetlen zsírsavakban és antioxidánsokban is bővelkedik, melyek csökkentik a rossz koleszterinek arányát és segítik megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. A fogyást is nagymértékben elősegíti az olivaolaj bevitel, hiszen telít, így elég egy kicsit a salátára önteni és máris jóllakottabbnak érezzük magunkat.

Sovány húsok

Egy jó diétának elengedhetetlen kelléke a minőségi fehérje. Ez a listának részben egy kakukktojása, hiszen a húsok önmagában nem fogyasztanak, mégis nélkülözhetetlen kellékei az izomépítésnek és az izomvesztés nélküli fogyásnak. Minőségi fehérjének számít például: a hal, a bőr nélküli csirke és pulyka, valamint az alacsony zsírtartalmú tejtermékek.

Az említett fehérjék értékes ásványi anyagokat tartalmaznak, mint például: kálciumot, a cinket és szelént, amik ráadásul hozzájárulnak a csontok felépítéséhez és az idegrendszer optimális működéséhez. A vérsejtek képzésében, a rák elleni harcban és az immunrendszer megerősítésében is lényeges szerepet játszanak. Tehát minél több tiszta fehérjét fogyasztunk, annál jobb!

Készítsünk zsírégető „koktélt”!

Grapefrút ital

Roppant egyszerű elkészíteni ezt a csodakoktélt. Mindössze meg kell hámozni hozzá egy negyed ananászt és egy egész grapfrútot. Levüket préseljük ki egy pohárba, majd adjunk hozzá ízlés szerint ásványvizet. Egy ilyen koktél ugyanolyan jó hatású, mint ha nyersen fogyasztanánk a gyümölcsöt, csak talán még finomabb. A grapefruit népszerű a fogyókúrások körében, mert erős méregtelenítő és májstimuláló hatása van.

Ezenkívül vitaminokban, folsavban, rostokban és pektinben is gazdag. Erősíti az immunrendszert és az emésztőrendszerre is jótékonyan hat. Az ananász szintén segítség lehet a fogyókúrában, mert bromelain nevű enzime bekebelezi a felhalmozódott zsírt. Tehát e koktéllal, két legyet ütünk egy csapásra: zsírt égetünk, miközben az elengedhetetlen folyadékbevitelt is fokozzuk.

Zsírégetés lenmagolajjal
A lenmagból hidegen kisajtolt olaj biológiailag nagyon értékes. 4,5-23%-ban tartalmaz cisz-linolsavat és 25,8-58%-ban linolénsavat. A linolsav (lenolajsav) jelentősége a sejtlégzés és energiatermelés szempontjából felbecsülhetetlen. Sportolók akkor használnak lenmagolajat, ha komolyan diétáznak.

Az emberi szervezetnek szüksége van zsírokra, de a telítetlen és nem a telített fajtából. Ennek biztosítására a legjobb a lenmagolaj, ami alfa-linolénsavat tartalmaz, és igen gazdag Omega-3 zsírsavakban. Kutatók szerint gyorsítja az anyagcserét, ezáltal a zsírégetést is. Hagyományos üveges és kapszulás formában is kapható, hatásos adagja naponta 15-45 ml, illetve 1-3 gramm.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását