2024. április 19. - Emma

A-vitaminban gazdag kukorica

Amerikai kutatóknak hála, lehetővé válik a kukorica A-vitamintartalmának növelése.Az A-vitamin hiánya súlyos gondot jelent a világ számos országában. Az elégtelen, egyoldalú étrend következtében fellépő avitaminózis okolható a gyermekeknél kialakuló vaksá
2008. január 18. péntek 14:33 - Hírextra

Sok országban, így a latin-amerikai államok többségében, Afrika számos vidékén a kukorica a legfőbb táplálék. Ezekben a régiókban az ötévesnél fiatalabb gyermekek 30 százaléka szenved A-vitaminhiányban.

Az ismert kukoricafajták némelyike, így a fehér gyakorlatilag nem tartalmazza az A-vitamin szintéziséhez szükséges alapanyagokat, az úgynevezett provitaminokat, mindenekelőtt a béta-karotint, míg a sárga fajtákban különböző e vegyület tartalma.

Amerikai kutatók, akik eredményeiket a Science című tekintélyes nemzetközi tudományos folyóirat legutóbbi számában közölték, megtalálták azt a természetes mutáció révén kialakult gént, amely felelős a magasabb provitaminszintért.

Ennek alapján ki lehet választani azokat a növényeket, amelyek utódaiban a legmagasabb lesz e vegyületek tartalma. A kutatók reményei szerint módszerük révén akár a háromszorosára lehet majd növelni a kukorica provitaminjainak szintjét.

A kutatás egyik irányítója, Edward Buckler, az amerikai mezőgazdasági minisztérium és a Cornell Egyetem genetikusa szerint a provitaminszint megállapítására szolgáló korábbi módszerek túl költségesek voltak ahhoz, hogy a kukoricatermesztők alkalmazzák őket. Az új eljárás ezzel szemben nem drága, s további előnye, hogy nem módosítja genetikailag a növényeket.

Mint a kutatás másik résztvevője, Torbert Rocheford, az Illinois-i Egyetem növénygenetikusa rámutatott, Afrika némely vidékén a lakosság gyakorlatilag kukoricán él. Amennyiben sikerül biológiai úton javítani a fő táplálékukat minőségét, még a kis mennyiségek is sokat jelenthetnek egészségügyileg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását