2024. április 26. - Ervin
Az ünnepekkel a csokoládé fogyasztásunk is megnő, ami kellemetlen súlytöbbletet okoz. Azonban kis mértékben nagyon egészséges finomság, csak tudni kell melyiket válasszuk.
2010. december 4. szombat 09:05 - Kancsár Edina
Csokoládé eredete
A csokoládé nahuatl indián nevéhez, a xocolatlhoz (ejtsd: sokolatl) hasonló hangzású névként került a világ legtöbb nyelvébe, a magyarba is. A csokoládét a dél-amerikai kakaófa, a Theobroma cacao magjából, a kakaóbabból készítik (a theobroma jelentése: 'istenek eledele'). Az aztékok már jóval Kolumbusz előtt is itták a csokoládét. 1519-ben, amikor a spanyolok Mexikóba érkeztek, Montezuma sokoatllal kínálta Cortést.

A finom ital alapanyaga kakaó, fahéj, ánizs és kukoricaliszt volt. Az európaiak cukorral és vaníliával ízesítették a kakaót. A forró csokoládét a XVII. század elején kezdték inni Európában, és II. Károly uralkodása idején (1660–85) vált divatos itallá Angliában. Az 'ehető' csokoládét 1842-ben kezdte árulni a Cadbury cég; a csokoládészeletet 1847-ben találták fel. A svájci Nestlé fivérek 1876-ban készítettek először tejcsokoládé szeletet. / kfki.hu/
Ha a csokoládéra gondolunk, mindenkinek más jut az eszébe, akárcsak Gombóc Artúrnak. De egy dolog egyezik: imádjuk a csokit. Valószínűleg sokak számára ismerős az érzés, amikor leküzdhetetlen vágyunk támad egy kis csokoládé iránt. Az édes íz szeretete egyébként velünk született tulajdonság, emellett a kakaó ellenállhatatlan ízét közel ötszáz féle ízanyag alakítja.

A csokoládéról, mint az élet egyik bűnös öröméről szinte csak rosszat hallhatunk, pedig kis mértékben valóságos csodaszer. A magas – 60-70 százalékosos – kakaótartalmú csokoládéval csökkenthető az érelmeszesedés kockázata, az infarktus és a szélütés veszélye, csökkenti a koleszterin szintet, erősíti az immunrendszert, antioxidáns hatású, köhögéscsillapítónak is kitűnő, védi a bőrünket és még boldogabbak is leszünk tőle.

Csodaszer lenne?

A csoki flavonoid tartalma segít megőrizni az erek rugalmasságát és megkönnyítik a vér áramlását a legszűkebb hajszálerekben is. Ennek következtében csökken a vérrögképződés valószínűsége, így a szélütés és a szívinfarktus kockázata is. A flavonok hatására az erek belső felszínének sejtjei több értágító anyagot termelnek, ezért mérséklődik a vérnyomás is.

A szervezetben szabad gyökök keletkeznek, melyek túlzott elszaporodása felelőssé tehető a öregedési folyamatok gyorsulásáért és a daganatok kialakulásáért. Megfékezésükre az antioxidánsok szolgálnak, amelyek közül a kakaóbab többfélét is tartalmaz. A polifenolok közé tartozó flavonoidok is ilyen antioxidáns hatású vegyületek.

Egyik flavonoid fajta a katechin, mely jól felszívódik, hatása pedig szintén rendkívüli: erősíti az immunrendszert, véd a daganatos betegségek és egyes kardiovaszkuláris betegségekkel szemben is.

A felsoroltakon klívül a csokoládé szinte mindent tartalmaz , amire szervezetünknek szüksége van: réz, foszfor, magnézium, kálium, vas, cink, valamint A-, B-, C- és E-vitamin is található benne. És ha ez még nem lenne elég, koffeintartalmának köszönhetően az étcsokoládé frissítő hatással is bír.

De sajnos nem minden csokoládé ilyen jótékony hatású, ugyanis a kakaóbab feldolgozása során a vegyületek többsége károsodik. Azonban, ha kímélő technológiát alkalmaznak, egy részük megőrizhető.

A csokoládé előnyös hatásait tehát, csak akkor tudjuk kiaknázni, ha jó minőségű csokit vásárolunk, ami magas kakaótartalommal rendelkezik. Ennek az elvárásnak csak az étcsokoládé felel meg több okból is, ugyanis a tej gátolja a flavonoidok felszívódását. Tudjuk, hogy nagyon finom a tejcsoki, azonban "egészséges" címszó alatt ne azt fogyasszuk!

Még a bőrnek is jó


Az étcsokoládé fogyasztás a bőrünkre is jó hatással van: segítségével javul a bőr véráramlása és vízellátása, ennek köszönhetően szebb, puhább és rugalmasabb lesz. A csokoládé újabb hasznosításaként már külsőleg is alkalmazzák, mint test- és arcpakolás, hiszen kisimítja a bőrt és ásványi anyagokkal tölti fel azt. Egyet ne feledjünk, fogyasztásnál itt is kis mennyiségre gondolunk! Mivel a csokoládé sokféle aromás vegyületet tartalmaz, tinédzserek és érzékeny bőrű felnőttek számára növelheti a pattanások számát.

Sokan kifejezetten imádják a csokoládét és a banánt együtt. Ez azért érdekes, mert mindkettő fogyasztása emeli a szerotonin szintet. A szerotonin az agyban nagyon fontos ingerületátvivő: hiánya felelős a depresszió és a pánikbetegségek létrejöttéért, illetve az agresszivitásért. Ha valaki ezeket a tüneteket veszi észre magán – persze csak enyhébb változatban –, akkor fogyasszon egy kis étcsokoládét. De a téli melankóliát is orvosolhatjuk néhány szelet csokival.

Életmentő lehet!

A csokoládé gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, ezáltal azonnali energiaforrást jelenthet extrém helyzetben az emberek számára. Az agyműködést is kedvezően befolyásolja, vagyis nő a szellemi teljesítőképesség és csökken a felejtés mértéke. Nem véletlen, hogy tanulás vagy vizsga alkalmával gyakran javasolják a gyerekek számára.

A csokoládé a szénhidráton kívül nagy mennyiségű zsiradékot is tartalmaz: tíz dkg csokiban átlagosan ötszáz-ötszázötven kalória van. Mivel a csokik többnyire elég kisméretűek, így például a hegymászók mindig visznek magukkal, hiszen magas energiatartalma miatt szélsőséges helyzetben életmentő lehet számukra.

Nem kívánt hatások

A rengeteg pozitív hatás mellett sajnos rossz oldala is van a csokinak. Túlzott fogyasztása növeli az elhízás veszélyét, ami – mint tudjuk – számos betegség kialakulását okozhatja. Sokak szerint a fogak épségét is veszélyezteti. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mértékkel együnk kedvenc finomságunkból és elsősorban étcsokoládét fogyasszunk.

Mi a helyes fogyasztási mennyiség?

Havonta három tábla keserű csokoládé elfogyasztása ajánlott, azt is a főétkezések után.Kis mennyiségben a helyes táplálkozás részét képezheti. És ne felejtsük el, minél nagyobb a csoki kakaótartalma, annál jobb. A fogszuvasodás elkerülése érdekében pedig az édesség fogyasztása után mossunk fogat!

Érdekesség

Egy kaliforniai kutatócsoport megállapította, hogy a csokoládé egy anandamid nevű lipidet is tartalmaz. Ez a lipid ugyanazokra az agyi receptorokra hat, mint a marihuána.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását