2024. május 16. - Mózes, Botond

Törökország szólongat

A Törökországgal szemben vállalt "kötelezettségek" betartására, azaz Ankara csatlakozásának támogatására szólította fel az Európai Uniót a török államfő.
2011. január 28. péntek 08:56 - HírExtra
Abdullah Gül ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a világ - mint fogalmazott - nem ér véget az unióval. A párizsi Le Monde című lapnak adott, péntek hajnalban ismertté vált nyilatkozatában az elnök bírálta a török csatlakozást ellenző Nicolas Sarkozy francia államfőt, azt állítva, hogy Sarkozy hamis képpel rendelkezik Törökországról. Az EU öt évvel ezelőtt egyhangú kötelezettséget vállalt arra, hogy tárgyalásokat kezd az ország csatlakozása érdekében - emlékeztetett Gül, hangoztatva, hogy a vállalt kötelezettségek tiszteletben tartása az unió egyik fő értékét jelenti.

Az elnök szerint mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy egyesek akadályokat állítottak a török csatlakozás útjába. "A világ azonban nem ér véget az Európai Unióval" - tette hozzá.

A török államfő utalt arra, hogy a csatlakozási tárgyalások befejeződése után Franciaországban Ankara belépéséről népszavazást rendeznek. "Ha az állampolgárok nemet mondanak, tiszteletben tartjuk a döntést" - jelentette ki Abdullah Gül, aki szerint sok függ ugyanakkor attól, hogy miként "prezentálják" a dolgokat. "Ha a közvéleménynek azt állítják, hogy Törökország elvesz az európai tortából, az emberek természetesen nemet mondanak. Ha viszont azt mondják, hogy Ankara hozzájárul a torta nagyobbodásához, az teljesen más" - fejtette ki az elnök.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását