2024. április 20. - Tivadar
Az MDF arra kéri Bokros Lajost, hogy adja vissza az EP mandátumát, mivel a képviselő nem kommunikál érdemben a párttal. Makay Zsolt pártelnökkel beszélgettünk erről.
2011. január 26. szerda 06:15 - Forján-Vass Máté
Miért kérték Bokros Lajost, hogy adja vissza a mandátumát?

Februárban lesz egy küldöttgyűlés, ahol és ott döntünk arról, hogy milyen viszonyunk legyen Bokros Lajossal. A képviselő úr azzal a közösséggel, amelyik kijuttatta az EP-be, nem tart kapcsolatot, ezért formálisan nem képviselője a közösségnek, csak jogi értelemben.

A közösség feladata, hogy morális döntést hozzon a kérdésben, jogilag nincs lehetőségünk visszahívni Bokros Lajost. A döntés után a képviselő úrnak van lehetősége arra, hogy mérlegeljen. Hoznia kell egy döntést, hogy „mandátumtolvajjá” válik-e, vagy sem.



Az MDF bejutott volna az EP-be Bokros nélkül?

Ezt szeretik mondogatni, de nemcsak a képviselő úr kampányolt az EP választásokon, és ugyanezzel a Bokros Lajossal nem jutott be a párt az Országgyűlésbe.

Ha ő úgy gondolja, hogy a mandátum az övé, akkor viszont a választások után megmaradt nyolcvanmilliós adósságot nem értem, miért kellene a közösségnek kifizetni.

Mikor beszéltek a képviselő úrral utoljára?

Érdemi kommunikáció a parlamenti választások előtt volt. Személyesen az önkormányzati választások idején találkoztunk a Sajószentpéterin kampányprogramon.

Ki lehetne Bokros utóda?

A közösségnek azt kell mérlegelnie, hogy ki az, aki a legfőbb garanciát jelenti arra, hogy érdekeit képviselje az Európai Parlamentben. A listán soron következő emberek közül aki ezt vállalná, őt terjeszteném elő. Nyilván Habsburg György az első ezen a listán, bár formálisan vele sincs kapcsolatunk, de ha vállalná, akkor őt jelölnék. Ám nemcsak az ő neve merülhet fel ebben az esetben, hanem bárkié, aki jelenleg is párttag, és szakmailag felkészült.

Ehhez persze Bokros Lajosnak egy demokratához méltó döntést kellene hoznia: le kell mondania a mandátumáról. Ha úgy dönt, hogy független képviselő és megtartja a mandátumát, akkor az a legkevesebb, hogy megtéríti azt, amennyibe a közösségnek került, hogy kijusson.

Milyen eszköz áll rendelkezésükre, hogy visszaköveteljék a pénzt?

Azt vizsgálni kell, hogy egy jogállamban milyen jogi eszközök állnak rendelkezésre akkor, ha egy közösséget meglopnak, és az érvényesíteni akarja a jogait. Ez az eset nem tér el egy sima tyúklopástól. A közösségnek volt egy "vagyontárgya", amiből a képviselőnek lett egy profitja, ami a közösség nélkül nem valósult volna meg.

Bokros Lajos emberei is közreműködtek a kampányban, de a negyedét sem gyűjtötték össze annak, amennyit a közösség szedett össze neki. Ebből következik, hogy függetlenként nem jutott volna be az EP-be.

Mekkora összeget kellene visszafizetnie Bokros Lajosnak?


Az EP-kampányért körülbelül 200 millió forintot.


JeSz
Az MDF korábbi elnökre Dávid Ibolya az áprilisi választások után lemondott, helyét Makay Zsolt vette át. A párt év végi gyűlésén úgy döntött Jólét és Szabadság Pártra változtatja a nevét. A döntésről végleges határozatot a februári küldöttgyűlés hozhat.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását