2024. április 25. - Márk

A Magyar Gárda macskafogója

Kerepesen még meg sem tartották az ominózus felvonulást, sajtóvitákban már lejátszották az eseményeket, kijelölték a felelősöket. Az egyik oldalon a cigánybűnözés véres kardját lóbálják, az árok túlfeléről pedig a rasszizmus ismétlőpuskáját járatják csúcs
2007. december 13. csütörtök 18:30 - Constantinovits Milán
Először is itt van ez az egész messziről bűzlő médiahisztéria. Mielőtt a kisebbségvédő aktivisták fasizmusveszély miatt kezdik verni a tamtamot, illett volna megnézni, mégis mi az ábra Kerepesen, mivégre vonulgatnak fel ott a faluvégre. Ehelyett bekapták tökig a Kuruc.info horgászbotján fityegő csalit, és cigányellenes menetelésről beszélnek, meg előrántják a szegregáció aduászát. S persze betiltanának minden gyanúsat, és mozgót azonnal.

A másik oldalon sem jobb a helyzet. A polgármester széttárja a kezét, hogy ugyan mit tehetne a tüntetés megakadályozására. S hogy szó nincs cigányellenességről, mert éppen ő a legjobb barátja a helyi kisebbségnek, még lisztet is osztott az aggódó romáknak. Sőt, megkérte szépen a Magyar Gárdát, hogy ne látogassanak Kerepesre. Hozzátette, szülők szervezik a demonstrációt, amiről ő is csak a röplapokból értesült. Telefonban hozzátette még a hasonlatot, miszerint, ha rizst rendelünk az étteremben, majd azt tarhonyának tituláljuk szervírozáskor (értsd: a békés tüntetésből cigányellenes pogromot generálnak egyesek), akkor minimum kiröhög minket a pincér.



Tisztelt Hölgyeim és Uraim, a frontvonal két oldalán! Ideje volna néhány alapvető tudnivalót tisztázni, hogy úgy mégis értsük, értsék egymást. Először is: ha tetszik, ha nem, a demokrácia alappillérei a szólás-, véleménynyilvánítási és gyülekezési szabadság. A demokratikus állameszme sajnos már csak ilyen nagyvonalú: helyt ad a nap alatt a szélsőséges gondolatoknak is. Nem félreérteni: az uszítás, a rágalmazás, a golyószórókkal szétpermetezett mocskolódás, a rasszizmus nem fér bele. Viszont senki se próbálja Orwell 1984-ét élesztgetni azzal, hogy közlekedési álindokokra hivatkozva rendezvényeket tilt be: ez 2007-ben nem működik.

Másfelől tisztelt kerepesi szervezők: tessék tudomásul venni, hogy a Magyar Gárda hétvégi, egyébként békésen lezajlott, kimondatlanul is a cigányoknak szóló vonulgatása után nehéz minden hasonló felhangtól megtisztítani egy pár nappal későbbi hasonló fáklyás masírozást. Főleg, ha a Magyar Gárdát hívták meg biztosítani, aminek szellemi apostola, Vona Gábor olyan kreténségekkel fárasztja a közvéleményt, miszerint nem fogadja őt Sólyom László. Mégis, miért tenné? Engem sem fogad. (Igaz, még nem próbáltam, csak telefonon. De úgysem.)

S akkor a Magyar Gárdának is egy hadd küldjek egy nagy kérdőjelet. Kedves bézbólsapkás díszlépés-akcióegység, mégis mit gondoltok, mi lesz azzal a faluval, ahol keresztültrappoltok? Egyszer még mókás nagy csinnadrattával árpádsávos divatbemutatót tartani, jól odadübörögni a Lakatosék portájának, majd szépen hazamenni. Na de ezután mi lesz? Egy ideig senki sem mer egy répát sem zsebre vágni, de pár hét múlva már vidáman verik újra agyon a nyugdíjasokat, és lopják Barkasszal a dinnyét. S hogy cigányok csinálják-e? Ha addig nem, akkor a Gárda kifejezetten romaellenes tüntetése (kár tagadni) után már csak dacból is ők fognak.

Veszélyes és provokatív játék folyik mindkét oldalon. A jogvédők veszett tiltakozása, Ku Klux Klános rémálmai csak olajat öntenek a gárdisták macskafogójába, ami ettől még lelkesebben fog végigpöfögni az összes, romák által is lakott településen. Nyilván az érintetteknek a legrosszabb, a cigányok nem tudják, hogy féljenek-e, ahogy a falvak többségi lakosai sem. Egyszer csak megjön hozzájuk a Gárda, visszahangzik a teljes honi sajtó, még Sólyom is lenyilatkozik a palotából, aztán elmennek, és az ember meg csak néz, hogy mi van.

Súlyosabb gond a Gárdával és az őt körülugató médiával azonban, hogy ezek a hosszú cikkekben megénekelt akciók elterelik a valóban fontos kérdésekről a figyelmet. Merthogy cigánykérdés létezik, de nem úgy, ahogy azt Vona Gáborék vagy Kolompár Orbánék láttatni szeretnék. Az igazság ugyanis az, hogy a rendszerváltás óta egyik kormányon lévő erő sem (sem Orbán, sem a teljes esélyegyenlőséget hirdető SZDSZ) nem tett semmit a cigányok helyzetének javítása érdekében, az integrációért. Hol tartunk ma? Léteznek egymással civakodó roma szervezetek, akik nem tudnak megegyezni azokon a szűk javakon, jogokon sem, amit az állam jelenleg biztosít az efféle kisebbségi formációknak. Farkas Flórián és az ÖCO anyázza egymást, miközben katasztrofális állapotok uralkodnak az Ormánságban, vagy Nógrádban.



Ugyanígy teljes a kuss a kerepesi felvonulás alapindokairól, pedig országos jelenségről van szó. Kihasználatlanok az iskolák, romlik az állapotuk, és vidéken (de a főváros egyes kerületeiben sem) nem tudnak mit kezdeni a tanárok az irányítást önkényesen átvevő renitens gyerekekkel, illetve agresszív szüleikkel. Milyen fegyelmezési eszköz maradt a pedagógusok kezében? Semmilyen. Ki véd meg egy osztályfőnököt a felháborodott apukáktól? Senki. Infotáblákról áradoznak a minisztériumban, miközben az ország peremrégióiban arra sincs pénz, hogy normális ajtót szereljenek az osztályteremre.

Nem ragozom tovább, a lényeg, hogy az egész gárdás-romás hercehurca többet és mélyebben árt nekünk, mint azt az újságok ilyen-olyan (politikai, gazdasági) indíttatásból a képünkbe üvöltik. Elterelik a figyelmet az igazi gondokról, a romák megoldatlan helyzetéről és a tanári pálya agóniájáról, az oktatásügy siralmas állapotáról. Persze megértem, sokkal könnyebb vonulni, meg kifakadni, mint tenni is valamit.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását