2024. május 5. - Györgyi

Új, erkölcsös politikát ígért a Lungo Drom

Farkas Flórián szerint új korszak, új szemléletű erkölcsös politika indult el romaügyben azzal, hogy a vasárnapi országos kisebbségi választásokon 71, a területin pedig 85 százalékos támogatást kapott az általa vezetett Lungo Drom.
2011. január 11. kedd 13:19 - HírExtra
A roma szervezet elnöke - aki egyben fideszes országgyűlési képviselő és a romatámogatásokért felelős miniszteri biztos - keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, "ez az üzenet azt jelenti: a cigányság nem fogadja el a kriminalizált, szakszerűtlen és törvénytelen cigánypolitikát, ezért a Lungo Drom minden eddiginél hatékonyabb, eredményesebb politikát fog felmutatni".

Az országos cigány önkormányzati választásokon 3.294 elektori szavazattal 37 mandátumot kapott a Lungo Drom, (jelentése: hosszú út), míg riválisa 1.410 vokssal 16 tagot juttathatott az 53 fős Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) közgyűlésébe. Farkas Flórián újságírói kérdésre elmondta: a választások eredménye és felhatalmazása alapján neki kell vezetnie az OCÖ-t, míg miniszteri biztosi pozíciójáról egyeztetni fog a kormánnyal. Egyúttal jelezte, arra kérte az Országos Választási Bizottságot, hogy a lehető legrövidebb időn belül hívja össze a grémium alakuló ülését.

"A Lungo Drom, és személy szerint én, ezt a felhatalmazást nem a kormánytól, a párttól, hanem a cigányságtól kaptuk" - fogalmazott Farkas Flórián, hozzátéve, nem lát kivetni valót abban, hogy országgyűlési képviselőként és OCÖ-elnökként "átjárás" van a politikájában. Szerinte ebből inkább előnyt lehet kovácsolni.

"Ez a történelmi jelentőségű felhatalmazás történelmi felelősséget is jelent. Nem engedhető meg, hogy a cigányság továbbra is kitaszított legyen" - hangsúlyozta a roma politikus, kiemelve azt is, hogy a vasárnapi voksolással "a társadalmi bizalmat, befogadást" kapta vissza a cigányság. Ezért kell dolgozni, "együtt kell menetelni" az ország építésén, ahogy azt a Lungo Drom eddig is tette - fűzte hozzá.

Farkas Flórián elmondta, hogy az általa vezetett szervezet politikája három pilléren nyugszik: törvényesség, szakszerűség, erkölcsiség. Ennek alapján csak olyanok kerülhettek fel a listájukra, akik erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkeztek. Mint megjegyezte, soha ennyi diplomás ember nem került még be az OCÖ-be, mint most, a Lungo Drom színiben.

Közlése szerint átfogó programot tesznek le a kormány asztalára, annak megvalósításához számítanak azokra a képviselőkre, akik nem rájuk szavaztak, illetve a parlamenti pártok és a média támogatását is kérik mindehhez, a stratégiáról azonban egyelőre nem kívánt beszélni.

Azzal kapcsolatban, hogy a választásokon alulmaradt rivális szervezet, a Kolompár Orbán által vezetett Magyarországi Cigányok Országos Fóruma (MCF) konstruktív együttműködést ígért az OCÖ-n belül, úgy reagált: "az MCF-ben vannak rendes, korrekt, az ügyet szolgáló emberek, és a Lungo Dromnak szüksége van rájuk, így nem rekesztünk és nem szorítunk ki senkit". Hozzátette: a szakmai együttműködés nem kizárt, és nem csinálják azt, amit velük szemben tettek az elmúlt nyolc év alatt, hanem a lehető legnagyobb egységet akarják megteremteni.

Arra az újságírói felvetésre, hogy Kolompár Orbán jelenlegi OCÖ-elnök ellen - aki ismét tagja lett az OCÖ 53 tagú testületének - több ügyben is büntetőeljárás folyik, úgy reagált: folyamatban lévő ügyekről nem szeretne szólni. A következtetést magának az érintettnek kell levonnia - jegyezte meg.

Farkas Flórián sajtótájékoztatóján jelen volt az OCÖ testületében mandátumot nyert valamennyi lungo dromos képviselő, akik tapssal fogadták elnökjelöltjüket.

Kolompár Orbán, az OCÖ és az MCF elnöke a kisebbségi választások nem hivatalos részeredményeinek ismeretében már hétfő késő délután elismerte vereségét és gratulált a Lungo Dromnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását