2024. május 2. - Zsigmond

Kétszáz forint vs 1 euró

Vegyünk egy háztetőt. A keresztmetszeti háromszög egyik szára az egyre jobban kibontakozó gazdasági világválság, a másik az euró minél későbbre halasztott bevezetése, az alap pedig az új 200 forintos érme. Inkább tűnik parasztvakításnak, mint biztos geren
2008. október 20. hétfő 12:59 - Molnár Miklós
A magát felelős állampolgárnak mondó, illetve a szavazati jogára mindenképpen igényt tartó emberek figyelmét egész biztos, hogy nem kerülte el a hazánkba is begyűrűzni kívánó(?) gazdasági világválság. Ha visszaemlékszik, még az is eszébe juthat, hogy nem olyan rég rendeztek valamiféle gyűlést, amit furcsa mód Nemzeti Csúcsnak neveztek, és elvileg a fentebb említett problémára keresték a megoldást. Utólag úgy tűnik, nem sok sikerrel.

Forint
A forint (más nyelveken florin és gulden néven is) a történelem során több országban is használt pénznem volt. A magyar forint (HUF) ma Magyarország hivatalos fizetőeszköze.
A forint Magyarország Európai Uniós csatlakozása (2004) után is megmaradt, de valamennyi új EU-taghoz hasonlóan Magyarország is vállalta, hogy fizetőeszközét euróra cseréli, amint a gazdaság teljesíti az eurózónához való csatlakozás feltételeit. 2001-ben az euró bevezetését még 2006-ra várták, a várt időpont azonban a gazdaság mutatóinak romlásával párhuzamosan fokozatosan 2014-re csúszott hátra.
Ezzel gyakorlatilag párhuzamosan megszállta az ismert internetes társadalmi fórumokat és levelezőlisták egy fantasztikus lehetőség: még nincs meg a jövőre bevezetni kívánt új kétszáz forintos pénzérme végleges alakja (nem mértani!). A felsőbb vezetés a kezünkbe adta a döntést. Hatféle belső minta közül választhatunk. Hogyhogy belső? Jogos a kérdés.

A nemes tervezők úgy gondolták, hogy a kétszínű és széthulló százforintos viccek már elavultak, ezért kell valami új: „nesztek, itt az új kétszázas!”. Hasonlóképp két körből áll, csak pont fordítva, mint kisöccsénél: a Nagy Testvér kívül ragyog, mint a Nap – amíg el nem kopik – belül pedig Holdszínben világít az éjszakában. Bizony, itt egy újabb remek, ami kicsi, kétszínű és egy kalap …t sem ér. Első meglepődöttségünkből feleszmélve jobb is, ha visszatérünk kibontakozási vágyunk materializálódott vetületéhez, a belső szférához.

Botanikusok, etológusok és mérnökök előnyben

A hat tervből kettőn egy-egy virág, másik kettőn egy-egy madár, a harmadik kettőn pedig egy-egy híd várja a nyomtatást. A környezet és a növények szerelemesei a magyarföldi cifra kankalin és a kövér daravirág közül választhatnak. A szavazás portálján mindkét virágról megtudhatjuk, miért is gondolták úgy az ötletgazdák, hogy rákerülhessen az új érmére. Aránylag ritka, hazai növények, amelyek eszmei értéke nem kétszáz forint. Előbbi ötvenezer, utóbbi tízezer magyar forintot ér. Reméljük, nem azért választhatunk ezek közül, mert hamarosan kétszáz forintot is alig ér majd a ma még soknak mondott tíz, vagy ötvenezer forint.

Az állatbarátok a fehér gólya, illetve a nagy fakopáncs közül választhatnak. Senkinek nem kell bemutatni egyik fajt sem. De mégis, hogy senki ne érezze magát elhanyagolva: a gólya az, amelyik fél lábon álldogál a villanyoszlop tetején, és sok naiv ember szerint ő hozza a gyereket is. A nagy fakopáncs, ismertebb nevén harkály pedig az, amelyik odúkat váj a fákba, és sokat hallhatjuk kalapálni, ha véletlen betévednénk egy erdőbe. Az értékvesztés itt még jelentősebb, ugyanis egy gólya természetvédelmi értéke százezer forint, egy harkály pedig tíz, akárcsak a mészgyepek virága.

A mérnöki teljesítmények csodálóiról se feledkeztek el: az újonnan átadott Megyeri hídra, illetve a legrégebbi kőhídra, a Lánchídra voksolhatunk. Mindkettő nagyon szép, ezt senki nem tagadhatja. Bár nem biztos, hogy szerencsés a hitelezések befagyasztásának idején egy 62 milliárd forintos vállalkozással kérkedni. A Lánchíd létjogosultsága pedig minden egyes szavazáskor adott, hisz nem csak a magyar mérnöki fejlettség és a Főváros, hanem az ország jelképe is. Árakról ne beszéljünk!

Miért a hajcihő?

Szép és jó, hogy adott egy kezdeményezés, ami a nép kezébe adja a felelősséget. Végre mi dönthetünk arról, amit mi fogunk használni. De meddig?

Euró
Egységes, európai fizetőeszköznek szánt pénznem, amely a bevezető országokban a korábbi nemzeti valuták helyébe lép. Elszámolási pénzként 1999 óta, készpénzként 2002 óta van jelen. Az Európai Unió közös valutája. 2008-ban a világ harmadik legszebb valutája lett.
Már az idejét is alig tudni, hogy mikorra ígérték először az európai közös pénznem bevezetését (2006). Azóta is csak várunk rá. Most 2014-re tervezik. Lesz ebből még 22. század…

Azt persze túlzás lenne mondani, hogy repesnénk az örömtől, hogy mindent át kell árazni – mert merjük remélni, hogy át fogják – és nyilván nem kevés kellemetlenséggel járna a megszokás sem, de legalább jelzés értékű lenne. Sajnos nem vagyunk abban a helyzetben, mint Nagy-Britannia, hogy megtarthatnánk a saját pénzünket. De ahhoz se vagyunk elég stabilak, hogy csatlakozhassunk a „nagyobbakhoz”.

Mindennek ellenére azt mondom, hogy inkább azzal kéne foglalkoznunk, hogy minél hamarabb ne számítsanak az euró-alapú hitelek devizakölcsönnek, ahelyett, hogy egy ki tudja meddig forgalomban lévő – reményeink szerint talán nem sokáig – pénz megformálásával próbáljuk meg megmozgatni az országot. Bár nem rossz taktika, hisz addig sem foglalkoznak mással…

Szavazás 2.0

Azt mondom, hogy a kétszáz forintos helyett inkább az új eurónk kinézetét szavazzuk meg. Legyen mondjuk az 1 eurós. Hasonlít a bevezetendő érménkre és igaz, hogy többet ér, de nem vészesen.

Mivel magyarok vagyunk, gondolom nem nagy baj, ha olyan lehetőségeket ajánlok fel, amelyek valamelyest fűződnek kis országunkhoz: a Szent Korona, a Magyar Címer, a Kárpát-medence, Orbán Viktor, Gyurcsány Ferenc, az '56-os zászló, egy azonosító nélküli rendőrsisak, a Szabadság-szobor.

Kezünkben a döntés! Válasszunk!

A HírExtra.hu főoldalán leadhatja szavazatát!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását