2024. április 28. - Valéria

Kijátszható a reklámszabály

Az új médiatörvény lehetőséget ad a különböző kereskedelmi termékek megjelenítésére, sőt a márkanevet sem kell kitakarni. Sas István reklámfilmrendezőt kérdeztük, mit jelent ez a változás.
2011. január 24. hétfő 14:39 - Forján-Vass Máté
Megváltozik a törvény, lehet elhelyezni terméket egy műsorban, mi a véleménye erről?

Eddig az európai és az amerikai törvényekhez képest sokkal szigorúbb keretek között lehetett terméket elhelyezni egy műsorban, vagy filmben. Ennek az a következménye lett, hogy egy-két ember azzal foglalkozott, hogy eltüntessen minden márkajelzést, nehogy büntetés legyen a vége.

A médiatörvénynek talán ez az egyetlen olyan eleme, ami a régi állapoton enyhít. Most is bizonyos szerzősekkel kell igazolni, hogy milyen megállapodások születtek. Ezzel ellenőrzik, hogy melyik a valódi reklám, és melyik bujtatott.

Ez milyen változást hozhat a piacnak?

Semmilyet, mert a reklámosok a világ legkreatívabb emberei. Nincs az a jogász, aki túl tud járni az eszükön. Én is tudnék kiskapukat mondani.

Az alábbiakban egy klasszikus kabaré videóját tettük be, amelyben kicsit sok a reklám (első rész):


Miket?

Mondjuk: nem Nokia telefonnal telefonál valaki, hanem „Nokiu” telefonnal. Erről évekig mehetne utána a vita, hogy most reklám volt-e vagy sem. Egy másik eset: nem lehet mutatni egy üdítőitalt, mert nincsen rá szerződés. A felvételen mondjuk „véletlenül” elmegy egy villamos, rajta egy több négyzetméteres reklámmal, amin az üdítő ital van.

Azt nem értem, miért kell ilyen mélyen lefektetni a termékelhelyezés szabályait?! Rá kellene ezt bízni a szakma önszerveződő és öntisztító szervezeteire, hogy ez megfelelő mederbe menjen.

Miért nem lehet hagyni?

Akkor meg elszabadulna a pokol, és dőlnének a reklámok a filmből. Ez mindenkit idegesítene, és ezzel romlana a reklámok értéke.

A filmeseknek és a reklámszakembereknek is megvan a magukhoz való eszük. Magyarországon is van egy szakmai testület, és ők is azt ellenőrzik, hogy a reklámszakma ne csináljon bohócot magából. Az egész szakma kárát látná ennek, épp ezért házon belül csinálnak rendet.

Ha viszont bíróságra visznek egy esetet, akkor ennek plusz reklámértéke van, hogy ilyen-olyan márka valamit csinált. Ez ingyen reklám.

A nagy rendezők és cégek megtalálták a megfelelő módját annak, hogyan lehet jól együttműködni. Az E.T. filmben az M&M’s olyan márka volt, amire a földönkívülinek érdemes volt emlékezni. A Csillagok Háborújának volt egy kocsmajelenete, ahol valaki Adidas felsőben volt. Ezek kiváló legendák lettek aztán.

Az alábbiakban egy klasszikus kabaré videóját tettük be, amelyben kicsit sok a reklám (második rész):


Akár nálunk is készülhet ilyen?

Ezzel van egy probléma: készül egy magyar film, amihez egy cég hozzájárul anyagilag, cserébe ezért a filmben megjelenik a márkanév. Ezt adják a moziban, majd fél évvel később átveszi a tévé. Itt most ki fizet kinek? A film, aki már kapott pénzt, fizessen belőle reklámdíjat a tévének? Vagy ne fizessen, mert reklám van benne? Ezt a bíróságon sem lehet megbeszélni.

A változás pozitív vagy negatív?

Az, hogy enyhítenek a szigoron, az jó. Az európai szabályozással is szembe ment a korábbi törvény. Ennek a részleteibe viszont nem kéne belemenni, főleg nem hatósági szabályozással. A szakmai testületekre kell bízni a végrehajtást.

Termékelhelyezés
Médiatörvény: A termékelhelyezés új elem a jogrendszerben, amely szintén az EU-irányelv alapján kerül bevezetésre. Itt a műsorszámokban, azok cselekményében vagy tartalmából következően megjelenő kereskedelmi közleményekről van szó, amelyek bizonyos korlátozással immár megengedettnek minősülnek, és nem tekinthetők burkolt reklámnak.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását