2024. május 8. - Mihály

Természetes megoldás a hamisítás ellen

Egy kék szárnyú Costa Rica-i pillangófaj, a Costa Rican Blue Morpho inspirálta a kanadai kutatókat hamisítás elleni megoldásuk kifejlesztésében.
2011. január 21. péntek 12:45 - HírExtra
A pillangófaj szárnyának felülete bizonyos színeket visszatükröz, míg másokat elnyel, így hozva létre azt a kék árnyalatot, amely fajának sajátossága. A Vancouver Sun beszámolója szerint a Simon Fraser University egy végzős hallgatója és professzora ezt az egyedi fényvisszatükröző képességet alkották újra a hamisítás elleni technológiájuk kidolgozása során.

A technológia lényege, hogy a felületen nanoméretű, egy hajszálnál 1500-szor kisebb átmérőjű lyukakat alakítanak ki oly módon, hogy ezek a fény útját meghatározott szögben, alakzatban és színben visszaverődve törjék meg.

A technológia jelenlegi állása szerint egy körülbelül fél centiméter szélességű polimer chip felületén 60-80 millió darab lyukat ütnek, így kialakítva a logót, amely számos termék, valamint pénz és igazolványok, dokumentumok eredetiségének igazolására alkalmas. A kanadai kutatók szerint az általuk kidolgozott eredetiségigazolás másolhatatlan, a hamisítók más biztonsági címkékkel ellentétben erről nem tudnak meggyőző utánzatot előállítani.

A technológia gyakorlati alkalmazására létrehozott NanoTech Security Corp képviseletében a szakértők már tárgyaltak Kanada és az Egyesült Államok központi bankszerveivel is az általuk kidolgozott hamisítás elleni megoldás használhatóságáról.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását