2024. július 17. - Endre, Elek

Őrizetben a diktátor

Őrizetbe vették Jean-Claude Duvalier-t, Haiti egykori diktátorát, aki vasárnap meglepetésre hazatért száműzetéséből, mondván, hogy segíteni akar az országon.
2011. január 19. szerda 07:09 - HírExtra
Egy kormányzati forrás szerint az ügyészségi kihallgatása után döntenek a bíróság elé állításáról. Egyelőre azzal gyanúsítják, hogy államfőként kifosztotta a kincstárat. Várhatóan azonban sokan fognak magánvádas eljárást kezdeményezni ellene azok közül, akikkel Duvalier magánrendőrsége elbánt a 15 éves uralma alatt. Valószínűleg fellépnek ellene emberi jogi szervezetek is, hogy felelősségre vonják több ezer ember megkínzásáért és meggyilkolásáért.

Duvalier letartóztatása nem ment simán. Amikor kihozták a szállodájából, több tucat híve várta, és megpróbálta megakadályozni az elszállítását. A rendőrségi gépkocsinak mintegy negyed órát kellett vesztegelnie a parkolóban, mire a fegyveres rendőrség eltávolította a rögtönzött akadályokat.

A "Baby Doc" csúfnéven ismert, most 59 éves férfi a világ legfiatalabb államfőjeként lépett apja, a hatalmat 1957-ben magához ragadó "Papa Doc" Duvalier helyébe 1971-ben, és népfelkelés űzte el 1986-ban. Genfben kedden bejelentették, hogy egy rövidesen hatályba lépő törvény alapján mód nyílik a volt diktátor által svájci bankokba menekített, de később zárolt pénz visszafizetésére Haiti népének. A törvényt Lex Duvalier-nek nevezték el.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását