2024. április 24. - György

Mesterházy: a politikusokkal van a baj

Az MSZP arra szólítja fel a Fideszt és "annak koncepciós per felelősét, Budai Gyulát", hogy fejezze be az "akadémikusok és más jeles értelmiségiek nyilvános gyalázását".
2011. január 18. kedd 12:56 - HírExtra
Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos hétfőn úgy nyilatkozott: már a birtokában vannak azokkal a filozófuspályázatokkal kapcsolatos iratok, amelyek ügyében átfogó vizsgálatot indított és elképzelhető, hogy újabb büntetőfeljelentés születik.

Mesterházy Attila szocialista pártelnök és frakcióvezető közleményében hangsúlyozza: ahol politikusok filozófusokat támadnak sajtótájékoztatón, ott nem a filozófusokkal, hanem azokkal a politikusokkal van baj, akik valós munka helyett elszámoltatással hívják fel magukra a figyelmet.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) filozófiai intézetében zajló események, az elszámoltatásügyi kormánybiztos vádjai, a jobboldali sajtó hecckampánya koncepciós pert, politikai célokat sejtet - értékeli az ellenzéki politikus.

Kiemeli: a kormánypárt demokráciát súlyosan veszélyeztető, nemzetközi botrányt kiváltó lépéseinek ellensúlyozását felvállaló filozófusokat nyilvános gyanúba keverő koncepciós támadássorozat kudarcra van ítélve. Olyan embereket támadnak, akik életművükkel és cselekedeteikkel bizonyították, hogy a szabad társadalom és a demokrácia elkötelezett hívei - fűzi hozzá. Mesterházy Attila megjegyzi továbbá, hogy a vizsgálatokat, amennyiben indokoltak, le kell folytatni; a bizonyítékokkal alátámasztott eredményről pedig tájékoztatni kell a közvéleményt.

A Magyar Nemzet múlt héten írt arról, hogy átfogó vizsgálatot indít Budai Gyula azoknak a több mint 400 millió forint közpénzt felemésztő filozófiai pályaműveknek az ügyében, amelyeknek "ellentmondásaira" a napilap cikksorozatban hívta fel a figyelmet.

A napilap több számában is foglalkozott a filozófuspályázatok ügyével. A lap közlése szerint hat pályamunkával összesen csaknem félmilliárd forinthoz jutott hozzá a Gyurcsány-kormány idején a Radnóti Sándor, Heller Ágnes, Vajda Mihály, Gábor György és Geréby György alkotta filozófusi kör.

A napilap azt írta, hogy a Magyar Bálint akkori oktatási miniszter által létrehozott és felügyelt NKTH pályázatain 2004-ben és 2005-ben olyan, filozófusok által beadott pályázatok nyertek, amelyeket tartalmi okok miatt vissza kellett volna utasítani. Kitért arra: a 2005-ös Jedlik Ányos-program keretében egy Heller Ágnes vezette konzorcium 53,9 millió forintot nyert el; a pályázat bírálóbizottságának és a nyertes alapítványnak is tagja volt Bacsó Béla.

Heller Ágnes a Magyar Narancs múlt csütörtökön megjelent számában olvasható interjújában felhívta a figyelmet arra: a Magyar Nemzet a cikke címében - "Félmilliárdot kutattak el Hellerék" - az ő nevével jelölte az állítólagos "hálózat" ténykedését.

Leszögezte: "a pályázatok vezetői között vannak barátaim és vannak, akiket egyáltalán nem ismerek, vagy legfeljebb csak távolról". A pályázatok elbírálása kapcsán azt mondta, nem a jelentkezők dolga eldönteni, hogy a témájuk egybevág-e a kiírással, hanem azoknak, akik erről határoznak. Ha a pályázatot elfogadják, akkor a jelentkezőkre már csak egyetlen kritérium vonatkozik: az, hogy teljesítették-e, amit vállaltak - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását