2022. augusztus 9. - Emőd

Veszélyben a hajléktalanszállók?

Csaknem ezeregyszáz hajléktalan kerülhet utcára Budapesten a közeljövőben, ha a Fővárosi Közgyűlés megvonja a költségvetési támogatást a fővárosi hajléktalanellátó intézményektől és civil szervezetektől.
2011. január 11. kedd 14:25 - HírExtra
A Hajléktalan Embereket Segítők Budapesti Társasága arra kéri a közgyűlést, ne hagyja jóvá a költségvetési koncepció vonatkozó sarokszámait. Kovács Ivetta, a szervezet tanácsának tagja kedden azt mondta: a közgyűlés szerdán tárgyalja a költségvetési koncepciót, amely komolyan érinti a szociális ágazatot.

Tájékoztatása szerint a fővárosi önkormányzat egyoldalúan fel akarja mondani a hajléktalanellátáshoz tartozó civil szervezetekkel kötött megállapodásait.

Emellett majdnem 60 millió forinttal kívánja csökkenteni a főváros fenntartásában lévő hajléktalanellátó szervezet, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei 2011-es támogatását.

A tervezetben nem szerepel a főváros által is alapított Összefogás a Budapesti Lakástalanokért és Hajléktalan Emberekért Közalapítvány szokásos éves 40 millió forintos támogatása sem, ami a Hajléktalanokért Közalapítvány megszüntetésével együtt további drasztikus forráselvonást jelent.

A sajtótájékoztatón kiosztott dokumentum tartalmazza: Budapesten a hajléktalan emberek szállásáról a fővárosi önkormányzatnak kell gondoskodnia, de e kötelezettségének csak szerződéses partnerei, a civil szervezetek bevonásával képes eleget tenni.

Amennyiben e szervezetektől a közgyűlés döntése alapján megvonják a kiegészítő normatív támogatást, 1100 férőhely szűnhet meg, vagyis ennyi ember kerülhet utcára. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy 2011-től több hajléktalanellátó szervezet nem részesül a korábbi egyházi normatívában, így még több hely szűnhet meg.

A szervezet szerint 2011-ben összesen 160 millió forintot vonnak el az ágazattól, 2012-ben pedig már 440 milliót. Ez veszélyezteti a budapesti ellátó intézmények működését és a téli krízisellátás megvalósítását, ami a szakemberek szerint a téli fagyhalálok emelkedéséhez vezethet.

A társaság tagjai úgy vélik: egy ilyen döntés nem állna összhangban a főpolgármester korábbi kijelentéseivel, a nemzeti erőforrás miniszter koncepciójával és az Európai Parlament hajléktalanokat érintő nyilatkozataival sem. Ezért arra kérik a közgyűlést, ne fogadják el a költségvetési koncepció számait és kezdjenek egyeztetést a hajléktalanellátó szervezetekkel.

Budapesten jelenleg 8 ezer hajléktalan él, 5 ezren férőhelyeken, 3 ezren közterületeken.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását