2024. március 29. - Auguszta

Terítéken a fajsúlyosabb kérdések

A parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke szerint a médiatörvénynél sokkal nehezebb és fajsúlyosabb kérdések lesznek napirenden az elkövetkező időszakban a magyar EU-elnökség alatt
2011. január 9. vasárnap 09:58 - HírExtra
Balla Mihály az MTI-nek nyilatkozva a pártja által a legfontosabbnak tartott témák közül kiemelte az Európai Unió bővítését és a Duna-stratégiát. A Fidesz szakpolitikusa szerint nehéz elnökségi időszak vár Magyarországra, hiszen az Európai Unió egészét egy gazdasági átrendeződés határozza meg. Úgy látja, Magyarország egyik legfontosabb dolga az lesz, hogy a vitás kérdésekben kompromisszumot teremtsen a tagállamok között.

Balla Mihály a kiemelt témák közé sorolta a növekedés beindítását és a foglalkoztatáspolitikát. Ezek - mint mondta - mind Magyarország, mind pedig az unió számára fontosak. Magyarország mindemellett különösen érdekelt abban, hogy Horvátország EU-csatlakozásának utolsó szakasza a magyar elnökség időszakára essen, valamint hogy Románia és Bulgária minél hamarabb a schengeni övezet tagja legyen - fejtette ki a politikus.

Beszámolt arról is, hogy a kiemelt témák között szerepel a Duna-stratégia, amely részben egy közép-európai program, részben pedig lehetőség több más ügy, így például az ivóvízkérdés, az európai vízpolitika megvitatására. Meglátása szerint ezek lehetnek azok a "speciálisan" magyar ügyek, amelyek előremozdításában segíthet, hogy Magyarország adja a soros elnökséget.

A külügyi bizottság elnöke úgy véli, ezeken felül olyan nehéz kérdések is várnak a magyar EU-elnökségre, mint a közös agrárpolitika felülvizsgálata, a közös energiapolitika megteremtése, valamint a romastratégia kialakítása.

A magyar médiatörvényt ért nemzetközi visszhanggal kapcsolatos felvetésre azt mondta: a médiatörvénynél sokkal nehezebb és fajsúlyosabb kérdések várnak a magyar EU-elnökségre az elkövetkező időszakban. Megerősítette, a magyar álláspont világos: a jogszabályban megfogalmazottak alapvetően megtalálhatók több más EU-tagállam hasonló törvényeinek passzusaiban.

Rámutatott arra is, hogy nem mindegyik tagország kritizálja a magyar médiatörvényt, tehát vannak államok, amelyek teljesen elfogadóak. A bírálók szerinte sok esetben egyszerűen hangulatot keltettek anélkül, hogy ismerték volna a jogszabály részleteit.

Balla Mihály emlékeztetett: az elmúlt időszak elnökségei mindig egy-egy probléma felütésével kezdődtek. Úgy véli, ez természetes, hiszen a soros elnökséget adó ország mindig nagyobb figyelmet kap. A fideszes képviselő ugyanakkor bízik abban, hogy a médiatörvény körüli negatív hangok csendesedni fognak azzal, hogy immár angol nyelven is elérhető a jogszabály szövege.

Azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt napokban többen is megkérdőjelezték Magyarország alkalmasságát az elnökségre, a kormánypárti szakpolitikus a belga miniszterelnök csütörtöki szavait nevezte mérvadónak. Yves Leterme, mielőtt a Parlamentben tartott ceremónián átadta az elnökségi zászlót Orbán Viktor kormányfőnek, azt mondta: Magyarország a történelem során már többször bizonyította erős kötődését a szabadsághoz, ezért bizakodva adja át a stafétát. Magyarország felkészült, és minden szempontból jó elnökségre számíthat - összegezte álláspontját Balla Mihály.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását