2024. április 29. - Péter

Benzint napfényből és vízből? Lehetséges?

Eddig kevéssé volt hatékony a napenergia átalakítása folyékony üzemanyaggá, azonban Aldo Steinfeld és munkatársai amerikai kollégáikkal egy igencsak ígéretes szolár-reaktort építettek.
2011. január 7. péntek 09:32 - HírExtra
Ebben a vizet és a széndioxidot napenergia segítségével alakítják át. Ekkor egy szintetikus gáz, a syngáz jön létre, amelyből benzin vagy kerozin vagy más folyékony üzemanyag egyaránt gyártható.

A reaktor prototípusa 0,8 százalékos hatásfokot ért el, vagyis a felhasznált napenergia kevesebb, mint egy százalékát alakították át üzemanyaggá. Ez még nem magas érték, de Aldo Steinfed szerint két nagyságrenddel meghaladja a szokásos fotokatalitikus eljárással elért eredményeket.

A kutatók szerint a reaktor hatásfokát csaknem húsz százalékig lehet növelni, vagyis az eljárás ipari méretekben is felhasználható, és várhatóan 2020-ra beindulhat az első ilyen kereskedelmi célú áramtermelő reaktor.

Szintetikus üzemanyag mindazon égésre alkalmas folyadék, amely földgázból, kőszénből vagy biomasszából készül. Ezek előnye, hogy tisztábban égnek, vagyis kevésbé környezetszennyezőek. Emellett ide lehet sorolni a nem ásványi eredetű kenőanyagokat, illetve más, olaj származékok felhasználásával készülő terméket.

A közvetett előállítás lényege, hogy a szenet, gázt vagy éppen a biomasszát hidrogén és szénmonoxid elegyévé alakítják, általában gőzöltetéssel. Ez a köztes állapot, a syngas.

Ezt a gázt aztán cseppfolyósítják a folyamat végén, de elméletileg bármilyen formába alakítható. A legelterjedtebb eljárás során a syngas valamilyen kobalt vagy vas bázisú katalizátorral reagál, melynek során a gáz folyékony halmazállapotba kerül.
Forrás: Világtudomány
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását