2024. május 4. - Mónika, Flórián

Segítenek a sertéstartókon?

A Vidékfejlesztési Minisztérium egyik legfontosabb törekvése, hogy az állattenyésztés és ezen belül a sertéstartók gondjain segítsen, az elmúlt évek pótcselekvései után valódi döntéseket hozzon az ágazat helyzetének stabilizálása érdekében.
2011. január 7. péntek 09:20 - HírExtra
A Magyar Sertéstartók Szövetségének /MSSZ/ nevében Sákán Antal elnök közleményt adott ki, melyben a sertéságazat kritikus helyzetére hivatkozva demonstrációval fenyeget, majd így fogalmaz: „A szavak ideje lejárt, a tetteknek kell következniük…”

A Vidékfejlesztési Minisztérium ezzel mélyen egyetértve felhívja a figyelmet, hogy az elmúlt évek agrárpolitikájától eltérően a tárca nemcsak szavakban, hanem tettekben is elkötelezett az állattenyésztés problémáinak megoldásában.

A Magyar Sertéstartók Szövetségének elnökéről, Sákán Antal úrról mindez nem mondható el.
Sákán Antal 2008.februárjától 2010. június 30-ig az előző agrártárca tanácsadója volt. Ebben a minőségében összesen 19 millió 150 ezer forint megbízási díjat kapott./ havi 650 ezer, később havi 700 ezer forintot./

Abban az időszakban, amikor a magyar sertéságazat katasztrofális helyzetbe került, az elnök úr tanácsokkal látta el a minisztérium szocialista vezetését. Néhány szakmai színezetű közleményen kívül nem hallatta hangját, nem bíztatta tettekre az előző kormányt.

Nem sikerült kiharcolnia többek között az ágazat helyzetét döntően befolyásoló úgynevezett négyesmentességhez /négy Európai Unió által elvárt sertésbetegségtől való mentesség/ szükséges néhány tízmillió forintnyi fedezetet sem.

A Vidékfejlesztési Minisztérium határozott célja, hogy a sertéseknél a négyesmentességet elérje. Ehhez szükséges a PRRS /az egyik sertésbetegség/ mentesítés megkezdése, melyhez Fazekas Sándor miniszter a forrást biztosította. Az Országos Főállatorvos 2011. január elsejétől a programot elindította. A tárca arra törekszik, hogy a mentesítés minél hamarabb befejeződjön.

A négyesmentesség elérése ugyanis nagy segítséget jelent a magyar piacok megvédéséhez, a hazai sertéságazat helyzetének javulásához.

A minisztérium az idei évben a tavalyinál jóval nagyobb támogatást kíván biztosítani az állattenyésztési feladatokra, összesen 47 milliárd forintot. A támogatás segíti a tenyésztő szervezetek működőképességét, megteremtve ezzel a hazai állatfajták szakszerű nemesítésének, fenntartásának kereteit.

A 2010. év második felében kényszerű módon leállított, állattenyésztéshez kapcsolódó támogatási jogcímek (állatbetegségek megelőzése, állati hulla elszállítása) esetében az előző kormányzat messze a valós igények alá tervezte a forrásokat.

Ezeket a 2011. évi költségvetésben biztosítjuk úgy, hogy a 2010. évi igényeket visszamenőleg is kielégítjük. A sertéstermelők állatjóléti támogatására az Európai Unió által megengedett lehető legmagasabb összeget, 6 milliárd Ft-ot ad a tárca 2011-ben. Jövőre is kiemelten kezeljük a tenyésztésszervezési feladatok ellátását, ezzel segítve a hazai tenyészállat-nevelést.

A meghozott és tervezett intézkedések, a nemzeti támogatások növelése érdemben járulnak hozzá a hazai sertéságazat versenyképességéhez és jövedelmezőségi viszonyainak stabilizálásához, a fogyasztók biztonságos hústermékekkel történő ellátásához.

A Vidékfejlesztési Minisztérium nyitott minden olyan további javaslatra, amely az európai uniós szabályozással összhangban van és valóban segíti a sertéstartók helyzetének javulását.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását