2024. március 29. - Auguszta

A költségvetés hajléktalanná tesz?

Egyre több ember kerülhet utcára, ha a Főváros elfogadja a 2011. évi költségvetési koncepciót.
2011. január 7. péntek 14:10 - HírExtra
Hajléktalan emberek számára nyújtott szolgáltatások, férőhelyek szűnhetnek meg a jövőben, ennek következtében pedig még több ember kerülhet utcára, maradhat ellátatlanul, sőt téli időszakban még többen lesznek kitéve a fagyhalálnak, ha a Főváros elfogadja a 2011 évi költségvetési koncepciót.

A Főváros 2011. évre szóló költségvetési koncepciója (melyet várhatóan jövő héten fogad el a fővárosi közgyűlés) alapján 2011-ben a fővárosi hajléktalanellátó szervezeteket jelentős elvonások sújthatják, melyek a szállásférőhelyek csökkenését eredményezhetik, miközben a kihűléses halálesetek száma egyre nő.

A fővárosi hajléktalanellátó szervezetek rendkívüli energiákat mozgósítottak annak érdekében, hogy a Főpolgármester Úr által bejelentett „társadalmi megbékélés program” megvalósulhasson, az általa kijelölt aluljárókból a hajléktalan emberek a számukra legmegfelelőbb helyre kerülhessenek.

Tették mindezt az ellátási kapacitásuk terhére úgy, hogy a program megvalósításához szükséges támogatásra csak ígéretet kaptak. A támogatás azonban nemhogy nem érkezett meg, az eddig (szerződések alapján) a különböző szolgáltatóknak nyújtott fővárosi támogatások drasztikus csökkentését tervezik.

A szállásbiztosítás a főváros törvényi kötelezettsége, melynek eddig a saját fenntartású férőhelyek mellett, civil szervezetek által működtetett férőhelyekkel tudott eleget tenni. A legtöbb intézmény nem tud tovább csökkenteni működési költségein, a megszorító intézkedések férőhelycsökkentéshez vezethetnek, miközben tudjuk, hogy az ellátórendszer kapacitása már most sem elegendő.

A főváros téli krízisellátása az úgynevezett Operatív Intézkedési Terv alapján, kizárólag az ellátó szervezetek konstruktív együttműködésével, feladatmegosztásával valósul meg, melyet eddig az Összefogás Közalapítvány támogatott. A Közalapítvány mögül a kormány már kihátrált, ha a másik alapító a Főváros is ezt teszi, szeptembertől nem lesz krízisellátás Budapesten, emberéletek százai kerülnek veszélybe.

További szolgáltatások megszűnése pedig katasztrófához vezethet. Ezen a élen már több mint 3000 hívást kapott a Menhely Alapítvány Diszpécser Szolgálata, ez a szám csak növekedni fog, és nem lesz hely a rászorulók számára.

Jelenleg Magyarország tölti be az EU soros elnöki tisztét. 2010. december 16-án 0061/2010 számon az EU nyilatkozatot fogadott el mely többek között az utcai hajléktalanság felszámolásának 2015-re történő megszűntetését hangsúlyozza, valamint meghatároz cselekvési irányokat: senki se aludjon kedvezőtlen körülmények között, senki se éljen átmeneti szálláson a sikeres továbblépéshez szükségesnél hosszabb ideig; senki se kényszerüljön intézmény elhagyására anélkül, hogy lakhatási lehetőséggel rendelkezne.

Ha a főváros költségvetési koncepciója ebben a formában kerül elfogadásra, hiába írta alá a nyilatkozatot számos magyar képviselő is, hiszen a minimális feladatainkat sem tudjunk majd ellátni, a legalapvetőbb elvárásoknak sem tudunk megfelelni.

A megszorító intézkedések szükségessége nem kérdés, de a jelenlegi helyzetben, amikor a
közelmúltban természeti katasztrófák (árvizek, belvíz), a vörös iszap, valamint a lakáshitelek
bedőlése növelte a rászoruló emberek számát, felelőtlen és emberéleteket kockáztató döntés lenne a hajléktalanellátó szervezetek támogatásának megszűntetése.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását