2024. május 3. - Tímea, Irma

Tarlós: az elnökség alig érinti a közlekedést

A főpolgármester szerint alig érinti az európai uniós rendezvénysorozat Budapest közlekedését.
2011. január 6. csütörtök 13:49 - HírExtra
Tarlós István csütörtökön, miután a Városházán tárgyalt Győri Enikővel, a Külügyminisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkárával, azt hangoztatta: nem lesznek útlezárások a fővárosban, de néhány helyen parkolási tilalomra kell számítani.

A városvezető sajtótájékoztatóján azt mondta: a főváros minden erejével arra koncentrál, hogy a magyar európai uniós elnökség sikeres legyen, és ehhez már az induláskor biztosítani kívánják a feltételeket. Tarlós közölte, a kormány és a főváros példásan együttműködik egymással a program idején.

Példaként említette, hogy a kormány finanszíroz több kisebb léptékű fővárosi beruházást és felújítást, melyet a város "bravúros gyorsasággal" bonyolít le.

Jelezte azt is: Budapest rá akar kapcsolódni az uniós rendezvénysorozatra, és abba be kívánják vonni az uniós elnökségi posztot a magyarok után betöltő lengyelek fővárosát, valamint Zágráb vezetését is.

A főpolgármester kiemelte, hogy a kormány és a főváros minden esetleges váratlan probléma megoldásában együttműködő lesz. Jelezte: az elkövetkező fél évben állandó kapcsolatban lesz az európai uniós ügyekért felelős államtitkárral.

Győri Enikő a sajtótájékoztatón arra mutatott rá, hogy nemcsak Gödöllőről szól majd az uniós program, hiszen a szakmai rendezvények jó része Budapesten, továbbá néhány esemény egyéb vidéki helyszínen lesz.

Elmondta, hogy az uniós programokra megszépült a Néprajzi Múzeum, a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Belügyminisztérium épülete, valamint a Stefánia-palota. Tájékoztatása szerint 204 millió forintot költöttek az elnökségi büdzséből a középületek felújítására. Közölte azt is, az említett épületekre elnökségi dekorációt helyeznek ki, ezzel is hozzá kívánnak járulni ahhoz, hogy a budapestiek "szeme előtt" is megjelenjen az elnökség.

Győri Enikő arról is beszélt, hogy rövidesen aláírnak egy együttműködési megállapodást a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával. Mint mondta, igényt tartanak a kamara szolgáltatásaira, és a "kisebb szintű szakértői rendezvényeket" kiajánlják a külföldieknek, így nem csak a Duna-parti szállodákban szállnak majd meg a vendégek.

Az államtitkár közölte, hogy Magyarország elnökségi büdzséje 15,5 milliárd forint az idén, ám számításaik szerint 1,2 milliárd forintos bevételre is számíthatnak majd a különböző idegenforgalmi bevételekből, adókból.

A megbeszélésen részt vett a budapesti rendőrfőkapitány is, ám Tóth Tamás egyéb elfoglaltsága miatt nem jelent meg a sajtótájékoztatón.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását