2024. április 29. - Péter

A magyar kormány fenyíti Iránt?

A magyar kormány elismeri Irán jogát a nukleáris energia békés célú felhasználására, de minden lehetséges fórumon felhívja az iráni felet a vonatkozó ENSZ biztonsági tanácsi határozatok betartására.
2011. január 4. kedd 13:37 - HírExtra
A külügyi tárca tudatta: a bécsi iráni állandó ENSZ-képviselő levélben fordult több bécsi képviselethez, köztük az Európai Unió ottani delegációjához és a magyar delegációhoz, amelyben közelebbről meg nem nevezett iráni nukleáris létesítményekben teendő januári látogatásra hívja meg a címzetteket.

Az iráni fél javaslatáról a Külügyminisztérium egyeztet az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével és a többi tagállammal.

A magyar kormány elismeri Irán jogát a nukleáris energia békés célú felhasználására, de - azonosulva az Európai Unió e tárgyban megfogalmazott álláspontjával - minden lehetséges fórumon felhívja az iráni felet a vonatkozó ENSZ biztonsági tanácsi határozatok betartására.

Magyarországnak kiemelt érdeke fűződik ahhoz, hogy az iráni nukleáris kérdésben nemrégiben újraindult tárgyalások eredményesek legyenek - olvasható a közleményben.

Az iráni külügyi szóvivő kedden megerősítette: Irán meghívta a nyugati hatalmak és a fejlődő országok egyes képviselőit, hogy látogassanak el atomenergetikai létesítményeibe.

Korábban az AP amerikai hírügynökség arról számolt be, hogy betekintést nyert abba a levélbe, amelyben Ali Asgar Szoltaníje, a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnél (NAÜ) akkreditált iráni nagykövet a január 15-16-i hétvégét javasolta az iráni látogatás időpontjaként és találkozót helyezett kilátásba "magas rangú hivatalos" személyekkel is.

Ramin Mehmanparaszt iráni külügyi szóvivő kedden megerősítette ezeket a sajtóértesüléseket, és közölte, hogy a meghívás az atomprogramról folyó tárgyalásokban részt vevő hat hatalom - az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína és Németország - bizonyos tagjainak, illetve egyes EU-, illetve el nem kötelezett országoknak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez akkreditált nagyköveteinek szól.

Számos ország gyanúja szerint Teherán atomfegyver létrehozásán dolgozik polgári célúnak mondott nukleáris programjának leple alatt. A nemzetközi közösség fő követelése ezért az, hogy Irán állítsa le urándúsító programját, ezt azonban Irán mindeddig kategorikusan elutasította és azt hangoztatta, hogy nukleáris programja kizárólag békés célú.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását