2024. március 29. - Auguszta
Milyen változások lesznek jövőre? Mennyi adót kell fizetni? Mikor lesz új alkotmány? Milyen feladataink lesznek a soros elnökség alatt? Erről is olvashat a HírExtra Nagy Anna kormányszóvivővel készült interjújában.
2011. január 3. hétfő 06:13 - Forján-Vass Máté
Jövőre változik az SZJA.

Csináltunk egy kimutatást, amiben benne van, hogy ezzel a változtatással több száz milliárd forint marad a családoknál. Ha egy családban egy, vagy két gyerek van, akkor gyakorlatilag a teljes éves bevételt nézve plusz egyhavi bér marad a családnál.

Ez teljesen átlagos keresetű szülőknél megvan, ami a gyereknevelésnél nagyon jól jön. Amikor azt mondjuk, hogy ez egy egykulcsos családi adórendszer, akkor valóban százmilliárdok maradnak a családoknál. Ez a minimum feltétele annak, hogy megfelelő körülmények között éljenek a családok, és lehessen gyereket nevelni.

Ezzel az adórendszerrel ösztönözzük azt is, hogy a munka és a család, mint érték valós tartalommal jelenjenek meg az emberek számára.



Ez azokra a szülőkre is vonatkozik, akik egyedül nevelik a gyerekeiket?


Igen. Ebben nincs változás, náluk is egyhavi plusz marad a kasszában. A munka értékké válásához, ahhoz az is sokban hozzájárul, hogy a társasági adót is csökkentettük. Fontos célunk, hogy akik munkát keresnek, azok találjanak is. Ehhez viszont jól működő vállalkozások kellenek, akik munkahelyet teremtenek.

Jelenleg Magyarország a foglalkoztatás tekintetében sereghajtó Európában. Ennyire kevés dolgozó ember nem tarthat el egy egész társadalmat. A 2011-es év lesz az első olyan teljes év, amikor tíz százalékos lesz a társasági adó. Ezzel egy kicsi levegővételhez juttatjuk a vállalkozásokat, mert az sem állapot, hogy a hazai vállalkozások évről-évre a túlélésért küzdjenek.

Jövőre is lesznek különadók. Hogyan, mikor és ki fizeti jövőre?

A bankadót amikor bevezették, akkor eleve úgy gondolták, hogy ez egy három éves átmeneti adó lesz. Ha megnézzük, akkor ez most európai tendencia. Ausztriában például sokkal keményebb adókat vetnek ki.

Kik fizetik jövőre a különadót, és hogy néz ki a különadó fizetése?

A most megállapított 160 milliárd forint, ez idei évre vonatkozik. Az összeget úgy határozták meg, hogy az semmiképpen ne hozza nehéz helyzetbe az intézeteket.

Nem érvényesül a fűnyíró elv. Amikor idén megállapították a különadó mértékét, akkor felmérték, hogy mekkora az adott cégek nyeresége. Ez alapján állapították meg a befizetendő összeget, és ezt az összeget a szektorok intézményei között a nyereségeik alapján osztották szét.

Azzal, hogy eldöntötték kiket terhel a különadó, azzal a kormány azt a szándékát fejezte ki, hogy nem akar mégegyszer az embereken facsarni egyet.

A bankok persze hangosabban tudnak tiltakozni, mint az emberek. Ezért is fordultak az előző kormányok a könnyebb megoldáshoz, és az embereket terhelték újabb megaszorításokkal. Mi most nem a könnyebb ellenállás irányába fordultunk.



Lázár János a játékgépekre is szeretne adót kivetni, hogy áll ez a kérdés?


Ezt a javaslatot még nem tárgyalta a kormány. Azt mindenki látja, hogy ezen a területen káosz van, mindenképpen foglalkozni kell a kérdéssel.

Jelenleg is vízben áll az ország, milyen lépésektervez a kormány ebben az ügyben és főleg mikor?


Vannak olyan pályázatok, amelyek jövőre futnak ki. Felsőzsolca térségében többmilliárdos pályázatokat készítettünk, amely a települések köré olyan gátrendszert épít, amely megvédi a lakosságot az ingó és ingatlan vagyont. Ezeket idén elkezdtük, és jövőre is folytatni kell az építkezéseket.

Vannak olyan tragédiák, amelyeket részben meg lehet előzni. Sajnos eben az évben volt olyan katasztrófa is, amit nem lehetett volna megelőzni.

A vörösiszap-katasztrófa. Mikorra rendeződik a helyzet, és meddig tart a veszélyhelyzet?


Jövő év közepére részben, vagy egészben helyreáll az élet a térségben. Részben már most is helyreálltak dolgok, a MAL is termel tovább, ami fontos, mert több ezer ember dolgozik ott.

Az embereknek van hol lakniuk, egyesek már végleges otthonban, de sokan csak ideiglenes szálláson. A házak újjáépítése azért halad lassan, mert sokan még nem döntötték el, hogy visszaköltözzenek, vagy elhagyják az érintett településeket.

És mi lesz a tízes tározó sorsa?


Európában már több helyen is más módszert alkalmaznak ennek az anyagnak a tározására. A MAL-nál is ezt a modern technológiát akarják bevezetni.



Jövőre elfogadhatják az új oktatási törvény. Milyen más döntések hoz az új év?

Az első félév legnagyobb feladata az új alkotmány elkészítése. A jelenlegi alkotmány ideiglenes, felülírásával egy régi adósságot rendezünk. Az alaptörvény Magyarország legnagyobb szellemi terméke lesz jövőre.

A másik feladat, ami ránk vár, az ország szerkezetil  újratervezése. Ez egy reformprogram, ami nem csak az oktatásügyet, vagy az egészségügyet, hanem minden területet érint.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását