2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Felvidéken kevés az érdeklődő

Szlovákiában nincs nagy érdeklődés a magyar állampolgárság felvétele iránt - tudta meg az MTI tudósítója hétfőn Magyarország pozsonyi konzulátusán és kassai főkonzulátusán. "Mérsékelt érdeklődésről számolhatok be.
2011. január 3. hétfő 13:57 - HírExtra
Az időpontokat a kérelmek beadására már korábban egyeztettük. A konzulátus a kérelmek átvételére minden területen felkészült, és a spontán érdeklődők ügyét is el tudjuk intézni" - nyilatkozta Farkas Géza pozsonyi magyar konzul. "Hasonló a helyzet Kassán is. Az érdeklődés itt is mérsékeltnek minősíthető" - fejtette ki Szerencsés János kassai magyar főkonzul. Hozzátette: a kassai főkonzulátus is teljes mértékben felkészült az ügyfelek fogadására.

A diplomáciai képviseletek a mérsékelt szlovákiai érdeklődést két okkal magyarázzák. "Romániától eltérően, ahol a tömbmagyarság az államhatároktól messze él, a szlovákiai tömbmagyarság szorosan a magyar határ mentén él, s így jó lehetősége van arra is, hogy egyenesen Magyarországon folyamodjon állampolgárságért. Mi eleve számoltunk ezzel. Nem várjuk, hogy a Pozsonytól távol lakó magyarok esetleges kérelmüket nálunk intézzék" - jegyezte meg Farkas Géza.

Szerencsés János rámutatott, hogy az érvényben lévő szlovák állampolgársági törvény tiltja és bünteti a külföldi állampolgárság felvételét, s ez a magyar állampolgárság felvétele ellen szól. "A szlovák ellentörvényt a tervek szerint februárban módosítják. Várható, hogy azután emelkedni fog a könnyített honosítás iránti kérelmek, érdeklődők száma" - vélekedett a főkonzul.

Szlovákiában a Robert Fico-kormány idején tavaly az év közepén elfogadott törvénymódosítás szerint elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki kérvényezi egy más ország állampolgárságának a felvételét. Pozsony szerint ez válasz volt a magyar könnyített visszahonosítási lépésre. Iveta Radicová miniszterelnök ismételten megígérte, hogy az új szlovák kormány módosítja ezt a jogszabályt. Erre azonban eddig nem került sor.

A parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártjának (MKP) néhány vezetője azonban már jelezte, hogy a fennálló jogi helyzet ellenére is kérvényezni fogja a magyar állampolgárságot. "Azt gondolom, hogy az egyetlen szlovákiai magyar párt elnökeként ez kutya kötelességem" - jelentette ki Berényi abban az interjúban, amelyet szombaton közölt a pozsonyi SITA hírügynökség. Berényi azt állítja: neki, mint a magyar párt elnökének, vállalnia kell ezt a kockázatot. Számára a magyar állampolgárság jelképes jellegű.

"Kettős identitásom van, s ez most papíron is meg lehetne erősítve. Szlovákiával és a szlovák állampolgársággal a politika, a kultúra, a törvényes keretek és folytathatnám, hogy még mi minden köt össze. A Magyar Köztársasággal a közös kultúra, a közös történelem és az anyanyelv köt össze" - szögezte le az MKP vezetője.

Csáky Pál, az MKP volt elnöke szintén bejelentette, hogy magyar állampolgárságért fog folyamodni.

Bugár Béla, a Híd magyar-szlovák párt elnöke pedig azt nyilatkozta, hogy ő nem fog kérni magyar állampolgárságot. Úgy véli: ő magyar nemzetiségű, s ha magyar állampolgárságot kérne, attól még nem lenne jobb magyar.

Szlovákiában több mint félmillió magyar él. A magyarigazolványt mintegy 120 ezren váltották ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását