2024. április 28. - Valéria

Irán lelőtt két drónt

Az iráni Forradalmi Gárda lelőtt két nyugati, kémkedésre használt távvezérlésű repülőgépet, azaz drónt a Perzsa-öböl térségében - közölte a Farsz iráni hírügynökség, a Forradalmi Gárda egyik parancsnokát idézve.
2011. január 2. vasárnap 19:40 - HírExtra
A katonai szervezet légierejének vezetője ugyanakkor nem közölte, hogy mikor történt az eset, s bizonyítékot sem adott állítása alátámasztására. Hadzsizadeh szerint a nyugati hatalmak főként Irakban és Afganisztánban használják ezeket az eszközöket, de néhányszor megsértették Irán területi szuverenitását is.

"Már eddig is sikerült lelőnünk többet a legmodernebb kémrepülőgépeik közül. A Perzsa-öbölben lelőttük két repülőgépüket, s ez az első eset, hogy ezt nyilvánosan be is jelentjük" - közölte. Az amerikai 5. flotta, amelynek egységei a Perzsa-öböl térségében állomásoznak, közölte: nincs tudomása arról, hogy "a közelmúltban" lelőtték volna repülőgépeit.

A Nyugat azzal gyanúsítja Iránt, hogy nukleáris programja keretében valójában atomfegyvert akar kifejleszteni. Teherán ezt cáfolja, azt állítva, hogy a program békés célú, s csak az energiatermelést szolgálja. Az évek óta tartó vita keretében időről időre felbukkannak olyan híresztelések, hogy Izrael (s esetleg az Egyesült Államok) akár katonai akcióra is kész lenne, ha csak így tudná megakadályozni az iráni atomfegyverkezést.

A teheráni vezetés viszont már több ízben is azzal fenyegetőzött, hogy leállítja a hajóforgalmat a Perzsa-öbölből az Arab-tengerre vezető szűk átjáróban, a Hormuzi-szorosban, ha Iránt támadás éri. Márpedig a világ olajkereskedelmének 60 százaléka ezen a szoroson keresztül bonyolódik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását