2024. április 27. - Zita

Lefutott meccs az EBU élén

Várhatóan belga elnöke és brit alelnöke lesz jövő januártól két esztendőn át az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének (EBU), miután egy nappal a szervezet budapesti tisztújító közgyűlésének kezdete előtt mindkét tisztségre csak egy pályázó akadt.
2008. július 2. szerda 10:12 - Hírextra
A résztvevőknek a múlt hét végén megküldött, az MTI birtokába jutott programtervezet szerint a szervezet vezetői posztjáért Jean-Paul Philippot, a francia nyelvű belga köztévé 2002 óta hivatalban lévő, 48 éves főigazgatója száll versenybe, míg az alelnökségre a vele egykorú Alekszej Malinyin, az orosz közszolgálati rádió-televízió főigazgató-helyettese és Richard Sambrook, a BBC Global News igazgatója pályázott. EBU-tisztségviselőktől származó értesülés szerint azonban az orosz alelnök-aspiráns a közelmúltban visszalépett, így a brit médiaszakember a péntek délutáni tisztújításon - hacsak a közgyűlésen nem lépnek elő újabb jelöltek - egyedül indulhat a második számú vezetői helyért.

Az európai szakmai szervezet egyik bennfentese ugyanakkor az MTI-vel azt közölte: mivel a pályázást több hónapos támogatókereső körök előzik meg, aligha valószínű, hogy újabb nevek kerüljenek fel a szavazólapra.

A jelöltekben közös, hogy mindhárman helyet foglalnak az EBU - januárban hivatalba lépett, egy évre választott, az elnökkel és az alelnökkel együtt 11 tagú - irányító testületében, amelybe tavaly ősszel (egyetlen közép-európaiként és első magyarként) beválasztották Rudi Zoltánt, akinek a Magyar Televízió elnökeként ez év márciusban járt le a mandátuma. Ő azonban korábban jelezte, egyik posztra sem kandidál.

Mint arról az MTI kedden beszámolt, május végén Fritz Pleitgen elnök és helyettese, Boris Bergant közös levélben tudatta a tagokkal: nem vállalnak újabb mandátumot az EBU élén.

"Megtiszteltetés és kiváltság volt, hogy szolgálhattuk az EBU-t a reform kihívásteli éveiben. De reméljük, ez a szakasz, legalább átmenetileg, lezárul az év végével. Mi pedig úgy érezzük, itt az ideje, hogy átadjuk a kormánypálcát egy ifjabb nemzedéknek" - írja levelében az EBU első és második számú vezetője.

A német Fritz Pleitgen, aki három hónappal ezelőtt töltötte be a hetvenedik életévét, 2006 őszén lett a szervezet elnöke, miután négy esztendőn át volt alelnök; nála épp egy évtizeddel fiatalabb szlovén helyettese először 1999 januárjában vette át hivatalát.

Az 1950-ben alapított EBU-nak 56 állam - hetente kétharmad milliárd embert elérő - 75 közmédiuma rendes, további 45 rádió, televízió pedig társult tagja. A genfi székhelyű szervezet vezetése mintegy 300 fős adminisztráció élén áll.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását