2022. szeptember 28. - Vencel

2,2 milliárd a kastély felújítására

Mintegy 2,2 milliárd forint támogatással újul meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelényben Magyarország egyik legnagyobb - és rokokó falfestményeivel páratlan művészeti értéket képviselő - kastélya, a L'Huillier-Coburg kastély.
2011. január 1. szombat 22:24 - HírExtra
A felújítási munkálatokkal haladnak, bár a szomszédságban lévő Bódva áradása nehezítette a munkálatokat.

A Műemlékek Nemzeti Gondnokságának (MNG) szakemberei a közelmúltban tájékoztatták a borsodi város képviselőtestületét és az edelényieket a beruházás állásáról, így egyebek mellett arról, hogy a Bódva nyári áradata mennyiben nehezítette a munkálatokat, és milyen munkaszakaszokkal folytatódik a rekonstrukció.

A kastély és a hozzátartozó park felújítására összesen csaknem 2,2 milliárd forintot fordítanak, és a fejlesztést követően az "Edelényi kastélyszigetre" évente 100 ezer látogatót várnak majd - olvasható az MNG egy ezzel kapcsolatos közleményében.

Varga Kálmán, az MNG igazgatója a fórumon úgy fogalmazott: a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának célja, hogy látogathatóvá és nyitottá tegye az építészeti és történelmi emlékhelyeket.

Gergely Zsolt projektvezető, az MNG műszaki igazgatóhelyettese kifejtette: az edelényi beruházás elsődleges célja nem a műemlékvédelem, a fejlesztéssel megújuló kastély ugyanis lehetőséget teremt arra, hogy az itt élők egyfajta kapaszkodót kapjanak a helyben maradáshoz.

A szakember az elmúlt egy év eredményeit összegezve elmondta, hogy három hónapos kényszerszünetet követően, szeptemberben indulhattak újra a L'Huillier-Coburg kastély felújítási munkálatai. A megáradt Bódva ugyanis nemcsak Edelény házait, hanem a kastélyszigetet is elöntötte idén nyáron, a munkagépek számára lehetetlenné téve az épület megközelítését.

Miután megteremtették az ideiglenes megközelíthetőséget, a geotermikus fűtéshez szükséges fúrásokkal, a kastélyépület födémfeltöltéseivel, az elektromos gépészeti munkákkal, a kastély északi homlokzatának kőrestaurátori és kőműves munkáival, a homlokzati nyílászárók elhelyezésével, valamint a barokk kori kerítésfal alapjainak feltárásával és újrafalazásával folytatódhattak a kastély rekonstrukciós feladatai - tudatta Gergely Zsolt.

Beszámolt arról is, hogy míg ez évben elsősorban a szerkezetmegerősítéshez és az állagmegóváshoz kapcsolódó munkákat tudták elvégezni, addig jövőre zajlanak majd az igazán látványos munkaszakaszok, köztük a kastély homlokzatának festése és a belső terek burkolása is.
Bejelentette, hogy hamarosan visszakapja eredeti, a XVIII. század utolsó harmadában használt barack, tört fehér és szürke színeit a kastély homlokzata. Minderről a korabeli ábrázolások és a restaurátori munkálatok során feltárt festékrétegek alapján döntöttek a szakértők.

A beruházás során nemcsak az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb barokk kastélyépületét, hanem a csaknem öthektáros barokk kastélyparkot is felújítják, visszaállítva a kastély környezetének szigetjellegét. Megtörténik a kastély főépületének külső és belső felújítása, valamint a termeiben található, páratlan művészettörténeti értéket képviselő rokokó freskók restaurálása is.
A felújított termek alkalmasak lesznek állandó és időszakos kiállítások, valamint rangos tudományos és kulturális rendezvények - konferenciák, koncertek - megrendezésére is. A fenntarthatóság szempontjait figyelembe véve a felújított kastély fűtését földhő segítségével oldják meg.

A projektvezető felhívta a figyelmet arra, hogy az "Edelényi kastélysziget" fontos kitörési pont lehet az Észak-magyarországi régió egyik leghátrányosabb helyzetű kistérsége számára, 2016-ra ugyanis éves szinten már 100 ezer látogatót várnak a városba. A megnyitást, vagyis 2012 tavaszát követően pedig a létesítmény a tervek szerint közvetlenül 20 környékbelinek ad majd munkát, és közvetve, a környék vállalkozóinak megrendelést adva is hozzájárul a térség foglalkoztatási gondjainak enyhítéséhez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását