2024. május 24. - Eszter, Eliza

Barroso gratulált az észteknek

Gratulált az észt népnek José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön a jövő év első napjával esedékes euróövezeti csatlakozáshoz.
2010. december 31. péntek 13:58 - HírExtra
Brüsszelben közzétett üzenetében az uniós politikus külön méltatta, hogy a balti állam mindössze hat évvel EU-taggá válása után vezeti be sikeresen az eurót saját pénzként. Ez is egyértelműen megmutatja az ország akaratát és hozzáértését - fogalmazott Barroso.

Hozzátette, a csatlakozás mindenképpen pozitív hír az ország gazdasági növekedési kilátásainak szempontjából, de az üzleti világ és a lakosság számára is. Barroso kiemelte, hogy Tallinn belépésével az euróövezet immár 330 millió lakóra terjed ki az EU-n belül.

Korábbi döntés alapján Észtország szombattól lehet teljes értékű tagja az eurózónának.
A La Libre Belgique című belga lap ugyanakkor csütörtökön már azt fejtegette, mikor lehet esedékes az euróövezet újabb bővülése. Emlékeztetett arra, hogy az új EU-tagországok közül már Szlovénia, Ciprus, Málta és Szlovákia is bevezette az eurót.

A lap szerint a másik két balti államot, Lettországot és Litvániát már csak versenyképességi megfontolásokból is motiválnia kell az észt eurótagságnak, hiszen egyébként lemaradhatnak. A többi érintett országnak viszont alighanem hosszabb ideig várnia kell, már csak azért is, mert Bulgária kivételével a legutóbbi nyilatkozatokban nem mutattak túlzott sietséget az euró bevezetésére - vélte a cikk.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását