2024. május 18. - Erik, Alexandra

Nem lesz az sok?

Spanyolország 2011-ben teljesíti a költségvetési hiánycélt, annak érdekében, hogy fokozatosan visszaszorítsa a büdzsé hiányát az eurózóna kritériumszintje alá - közölte csütörtökön Jose Luis Rodriguez Zapatero, Spanyolország miniszterelnöke.
2010. december 30. csütörtök 19:36 - HírExtra
A kormányülés után tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a negyedik negyedévben a gazdaság növekedése kedvezően alakult az ibériai országban. A spanyol bankoknak ugyanakkor be kell fejezniük a megkezdett átstrukturálási lépéseket, ami 45-ről 17-re csökkenti az országban működő bankok számát. Javítaniuk kell továbbá hitel- és fizetőképességükön is - tette hozzá.

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy jövőre 1,3 százalékkal nőhet a minimálbér.
A spanyol központi bank csütörtökön közzétett decemberi jelentésében úgy fogalmazott, októberben és novemberben a vártnál "kevésbé kedvezőtlenül" alakult a lakossági fogyasztás, s a fogyasztás lassan ugyan, de növekedésnek indul. A jelentés szerint a lakosság bizalma is nőtt a harmadik negyedévhez képest.

Negatív eredményeket jelzett ugyanakkor a válság előtt virágzó építőiparral kapcsolatosan. A jegybank adatai szerint az építőiparba vetett fogyasztói bizalom a jelenlegi gazdasági ciklusban tapasztalt legalacsonyabb szintjére süllyedt novemberben. A cementfogyasztás 24 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Az új ipari megrendelések mindeközben nőttek októberben és novemberben elsősorban a külföldi többletmegrendeléseknek köszönhetően.

A spanyol statisztikai hivatal csütörtökön nyilvánosságra hozott adatai szerint a háztartások megtakarítási rátája jelentős mértékben csökkent a harmadik negyedévben, ami előrevetíti a fogyasztás növekedését. Korábban azért nőtt a megtakarítási hajlandóság, mert sokan bizonytalannak tartották Spanyolország gazdasági kilátásait. A kiskereskedelmi értékesítés 1 százalékkal volt alacsonyabb novemberben, mint egy évvel korábban, ami javulás az azt megelőző öt hónaphoz képest.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását