2024. május 4. - Mónika, Flórián

Onasszisz a Kennedy-gyilkosság hátterében?

Arisztotelesz Onasszisz, a legendás görög hajómágnás állhatott Robert Kennedy szenátor, amerikai demokratapárti elnökjelölt 1968 júniusi meggyilkolása mögött.
2008. augusztus 24. vasárnap 13:05 - Hírextra
Az ok pedig Jacqueline Lee Bouvier, John F. Kennedy elnök özvegye, Onasszisz leendő felesége volt. Ezen a feltételezésen alapszik Peter Evans Aristo című színdarabja, amelyet szeptember 21-én mutatnak be a londoni Chichester Theatre-ben.

Evans, aki korábban megírta Onasszisz életrajzát, mellesleg pedig a Daily Mail című brit bulvárlap munkatársa, a darabban valóságos nemzetközi összeesküvés állomásait írja meg. Kezdődött egy, még Onasszisznak az 1950-es években meghiúsított olajüzletével, amelyben része volt a fiatal Bobbynak, aki akkoriban a hírhedt antikommunista szenátor, Joseph McCarthy munkatársa volt.

Aztán jött az akkor éppen Maria Callasszal élő Onasszisz flörtölése Jackie-vel, JFK feleségével. Bobby éppen az ilyen ügyek miatt ellenezte, hogy a görög milliárdos-playboy ott legyen az elnök temetésén. Az ifjabb Kennedy azért sem örült a viszonynak, mert mint leendő elnökjelölt, ki akarta használni bátyja emlékét, és ebben az özvegynek is fontos szerepet szánt.

Evans, aki az elmúlt években személyesen is találkozott az érintettek családtagjaival, kinyomozta: Bobby azt kérte sógornőjétől, hogy támogassa őt az elnökválasztási kampányban, cserébe pedig megígérte, hogy nem támaszt akadályt az Onasszisszal kötendő házassága elé. Ezt a sértést a görög mágnás már nem nyelte le.

Éppen ezért nem volt meglepő a publicista szerint, hogy Joan Thring, Jackie legjobb barátnője, aki Onasszisz jachtján vendégeskedett, úgy emlékezett: a multimilliárdos úgy reagált Robert Kennedy halálára, mintha várta volna a hírt. "Meg kell értened, hogy átkozottul kegyetlen tudok lenni" - mondta akkor Onasszisz Thringnek. Négy és fél hónappal Bobby meggyilkolása után pedig feleségül vette Jacqueline Kennedyt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását