2024. május 10. - Ármin, Pálma

Karácsonykor is volt kármentés

A karácsonyi ünnepek alatt is folytatódott a vörösiszappal elöntött ajkai térségben a kárfelszámolás - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).
2010. december 27. hétfő 14:42 - HírExtra
Az OKF közleménye szerint az ünnepek alatt mintegy 850 köbméter iszapos anyagot szállítottak el a régi vasúti töltéstől északra található területről, valamint a műút és Kolontár közötti területen folytatódott az iszappal szennyezett föld összegyűjtése, amelyet helyben deponáltak.

Tovább folytatják a települések útvonalai mellett a vízelvezető árkok javítását, és az épülő zsilipnél a zsaluk kiemelését, a végleges meder kialakítását.

Az ÁNTSZ folyamatosan ellenőrzi az ivóvíz minőségét, a víz biztonsággal fogyasztható. A Torna-patak kolontári hídnál mért pH értékének négy napi átlaga vasárnap 8,83, délután 8,17 volt. míg a Torna-patakhoz Devecsernél telepített automata mérőkonténer mért patakvíz pH érték négy napi, folyamatosan változó átlaga 8,03.

Az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ jogi munkacsoportja tovább folytatja a károsultak közötti egyedi felmérést és nyilatkozattétel begyűjtését, így a tulajdonosok közül 90-en új építésű, 85-en használt lakás vásárlása mellett döntöttek, és ebből tízen már aláírták támogatási szerződésüket. A többiek gondolkodási időt, vagy egyedi elbírálást kérnek, mivel jelen pillanatig még nem tudták eldönteni, hogy a kárenyhítés melyik formáját vegyék igénybe - közölte az OKF.

Az október 4-én bekövetkezett katasztrófában mintegy 10 négyzetkilométernyi területet öntött el a vörösiszap. Magyarország legnagyobb ipari és ökológiai katasztrófájában tíz ember vesztette életét, másfél százan égési sérülést szenvedtek a rendkívül erős lúgos anyagtól. A térségben csaknem háromszáz ház vált lakhatatlanná.

Az Országgyűlés december 20-án jövő év március 31-ig meghosszabbította Veszprém megyére kiterjedően a katasztrófa miatt korábban kihirdetett veszélyhelyzetet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását