2024. június 2. - Kármen, Anita

Jön a víz

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Tisza Gávavencsellő és Nagyhalász, valamint Vásárosnamény és Lónya közötti szakaszán az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt.
2010. december 27. hétfő 15:13 - HírExtra
Bodnár Gáspárnak, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetőjének tájékoztatása szerint a folyó vízállása Záhony és Dombrád térségében is eléri majd a legenyhébb fokú riasztási szintet. A Túron és a Krasznán jelenleg másodfokú készültség van érvényben, utóbbi vízfolyás vízszintje jelentősen megemelkedett az elmúlt napokban.

Az áradó Lónyay-főcsatorna Kótaj fölötti szakaszán másodfokú, a torkolatnál elsőfokú az árvízvédelmi készültség, ezt a riasztási fokozatot egyébként a Szamoson is fenntartják - tette hozzá az igazgató.

A védelemvezető a belvízi helyzetről elmondta: Felső-Szabolcs mindhárom szakaszán, a Szamosközben, valamint a Krasznaközben elrendelték a legmagasabb fokú belvízvédelmi készültséget. A tizenkét belvízvédelmi szakaszból öt-öt szakaszon van harmad- vagy másodfokú, míg kettőn elsőfokú riasztás. Az elöntött terület nagysága meghaladja a 450 négyzetkilométert.

Jelenleg tizenöt szivattyútelep folyamatos üzemben emeli át a befogadókba a főcsatornákon érkező vizet, melynek mennyisége átlagosan napi 3,5 millió köbméter - tette hozzá Bodnár Gáspár.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hétfőig 39 önkormányzat rendelt el belvízvédelmi készültséget. A vízügyi szervezet már több mint 20 ezer homokzsákot és számos szivattyút biztosított az érintett települések számára, az ár- és belvízvédelmi munkákban az elmúlt napon több mint kétszázan vettek részt.

Újfehértón jelenleg hét szivattyú dolgozik, ennek köszönhetően már csökkent az elöntött terület nagysága - mondta Nagy Sándor, a település független polgármestere az MTI-nek. A kisvárosban jelenleg csaknem kétszáz házat fenyeget a belvíz.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását