2024. május 6. - Ivett, Frida

Kihírdették a választási eredményt

Fehéroroszország központi választási bizottsága kihirdette pénteken az elnökválasztás hivatalos végeredményét, amely szerint Aljakszandr Lukasenka leköszönő államfő a leadott szavazatok 79,65 százalékával győzött.
2010. december 25. szombat 11:42 - HírExtra
A kilenc ellenzéki elnökjelölt 0,39 és 2,43 százalék közötti eredményeket ért el, a választási részvétel pedig meghaladta a 90 százalékát. Négy évvel ezelőtt, 2006-ban Lukasenka a voksok 83 százalékát söpörte be. A központi választási bizottság a végeredmény kihirdetése előtt közölte, hogy elutasította Grigorij Kosztuszjev ellenzéki elnökjelölt panaszát, amelyben a december 19-i elnökválasztás eredményének érvénytelenítését kérte. Kosztuszjev szerda este az őrizetbe vett elnökjelöltek nevében adta át beadványát.

Ligyija Jermosina, a bizottság elnöke elmondta, hogy a testület álláspontja szerint a Kosztuszjev által átadott videó- és hangfelvételek nem tartalmaztak olyan tényeket, amelyek azt bizonyították volna, hogy az elnökválasztás eredményét befolyásoló törvénysértések történtek.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok csütörtökön közös nyilatkozatban figyelmeztette a minszki vezetést, hogy felülvizsgálja a Fehéroroszországgal fenntartott kapcsolatait, ha a volt szovjet köztársaság nem javít az emberi jogok helyzetén.

Csehország, Lengyelország, Németország és Svédország külügyminisztere pénteken felszólította az Európai Uniót, hogy a vitatott elnökválasztás és az ellenzék elnyomása miatt hagyjon fel a közeledés politikájával Fehéroroszországot illetően.

Karel Schwarzenberg, Radek Sikorski, Guido Westerwelle és Carl Bildt az International Herald Tribune című újságban közzétett nyílt levelében rámutatott, hogy Európa hosszú évek óta nem látott a fehéroroszországi eseményekhez hasonlót. "A választási csalás és a kegyetlen megtorlás társítása... a statárium 1981-ben történt lengyelországi bevezetésére emlékeztet bennünket" - írták a miniszterek, akik szerint idő- és pénzpocsékolás tárgyalásokat folytatni Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel.

A négy EU-tagállam úgy véli, hogy a jelenlegi helyzetben a demokratákkal és a kormányon belül azokkal kell elmélyíteni a tárgyalásokat, akik helytelenítik az ország által tett végzetes fordulatot.
Az Európai Parlamentben január 12-re összehívták a külügyi bizottságot, az emberi jogok albizottságát és a Fehéroroszország ügyében illetékes küldöttséget, hogy Jerzy Buzek EP-elnök jelenlétében megvitassák az elnökválasztás és az ellenzéki tüntetés szétverése után kialakult helyzetet. Buzek pénteken kiadott közleményében a politikai okokból bebörtönzött személyek azonnali szabadlábra helyezésére, valamint az újságírókat és a civil társadalom képviselőit sújtó erőszak beszüntetésére szólította fel a fehérorosz hatóságokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását