2024. április 19. - Emma
A büntető karácsonyi filmek legfőbb ismérve, hogy a gyerek - család - állat triumvirátusból táplálkozik, itt-ott megfűszerezve egy kis naiv érzelgősséggel. Három, országosan fogható TV csatorna karácsonyi műsoraiból szemezgettünk.
2010. december 24. péntek 07:13 - Tóbiás Gábor
Az ősi közmondás is úgy tartja, hogy két dolog biztos az életben: a halál és a „Reszkessetek betörők” karácsonykor. Nos, úgy tűnik, hogy idén ezt figyelmen kívül hagyták az M1, TV2 és az RTL Klub szerkesztői. Ugyanis az ünnepi műsorban szemezgetvén szörnyülködve láttuk, hogy sehol egy fia Macaluay Culkin vagy legalább egy jófajta Bud Spencer és Terence Hill koprodukció.

Ettől függetlenül karácsony lesz és ebből egyenesen következik a karácsonyi műsorok özöne. Bár a fentebb emlegetett örökzöldek hiánya súlyos traumát okozhat, azért még akad mire bambulni, miközben szervezetünk próbálja magát túltenni azon a sokkon amit a bejgli és töltöttkáposzta rajtaütésszerű bevitele jelent.

December 24. – laza bemelegítés

Ugyan december 24-e az hivatalosan munkanapnak számít, de ezt az ország jelentős hányada figyelmen kívül hagyja. Ezért már a műsorok is úgy alakulnak, hogy a mindent átható szeretet selyempapírba csomagolt csodája villódzón a karácsonyfa mellett.



Az úgynevezett királyi televízió este nyolckor kezdi vetíteni az „Egy karácsony együtt” című filmet. Az 1930-as évek Amerikájában játszódó történetben a nagynénikéje nevelte nyolcéves kisfiú, Buddy (gyerek) minden vágya, hogy karácsonykor újra találkozhasson évek óta nem látott édesapjával. (család) Az apa természetesen ezt másképp gondolja. Persze a film végére minden rendeződik, ahogy ezt kell. (naivitás) Egyedüli hiányossága lehet az alkotásnak, hogy sehol egy állat, de ezen igyekezzünk felülemelkedni.

Fél órával később az RTL Klubon a ValóVilág izgalmai varázsolják el a kedves nézőket. Kíváncsain várjuk, hogy szent karácsony éjszakáján vajon ki mit szop le vagy esetleg ki küldi el az anyjába a másikat szigorúan a szeretet és az elfogadás jegyében.

Egy órával később viszont garantált a karácsonyi hangulat, hiszen jön minden idők egyik legcsodásabb karácsonyi filmje, a Télapu 2. Itt az összes kritérium teljesül, bár nem értjük, hogyan lehet a második résszel kezdeni, hiszen az első nélkül esély sincs megérteni bármit is a szövevényes cselekményből.

Bezzeg a TV2 nem esik ebbe a csapdába. Már kora délután elkezdik Beethoven első részét vetíteni és nagy-nagy megelégedésünkre huszonhatodikáig bezárólag levetítik az összes részt. (Hat van belőle.) Bár sajnos főműsoridőbe nem férnek bele a bernáthegyi kalandjai, családostul, gyerekestül, viszont a koncepció mindenért kárpótol minket.



December 25. – a sűreje


Az M1 délelőtt igencsak erősen kezd: a „Magyar Parlament Karácsonya” c. összeállítás valószínűleg minden nézettségi rekordot megdönt majd. Reméljük, hogy a műsor készítői szem előtt tartják a gyerek - család - állat analógiát és mondjuk Kövér László abrakoltatja majd Overdose-t a hetes kapunál miközben a hajdanvolt SZDSZ Kovács Pistije főnixmadárként föltámadván kórusban énekli a liberális családdal az Ó Strabag, ó Strabag c. népies műdalt. (Kuncze Gábor a háttérben csillagszórózik, vidáman.) Ezzel kellően meg lehetne ágyazni az ezután következő vatikáni közvetítésnek.

Nem fér kétség ahhoz, hogy a délelőtti műsorsávot egyértelműen az M1 uralja majd, míg a két kereskedelmi csatorna inkább délután és este erősít rá. A TV2 napi Beethoven adaggal nyit utat az esti filmeknek. (Nim szigete, ill. az elképesztően kreatív elnevezéssel megáldott Karácsony című filmtörténeti remekmű.) Mindeközben az RTL Holdhercegnővel és Pán Péterrel támad.



December 26. – levezetés

Az RTL Klub este már a szürke hétköznapokra hangol a Miről álmodik a lány és Micsoda Nő! c. alkotásokkal. Ezek közé azért ékelődik egy kis ValóVilág, csak a miheztartás végett.

A TV2-nél véget ér a Beethoven özön, hogy aztán Hajdu Péter szórakoztassa (?) a nagyérdeműt. Az M1 pedig Szekeres Adrienn adventi turnéjával (bármit is jelentsen ez) kedveskedik nekünk karácsony utolsó napján, majd Szent Ágoston életét feldolgozó alkotásban gyönyörködhetünk.

Mindazonáltal fontosnak tarjuk megemlíteni, hogy idén sem marad el a karácsony: a Cool Tv-n lesz Reszkessetek betörők, illetve Spencer és Hill művészurakról sem feledkeztek meg. Még nem késő csomagot váltni a szolgáltatónál.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását