2024. április 28. - Valéria

Szilvásy rászólt Topolánszkyra?

Az ifjúsági minisztérium egykori közigazgatási államtitkár-helyettesének állítása szerint Szilvásy György a Nemzetbiztonsági Szolgálatokat felügyelő miniszterként "a hivatalos számáról hivatalos minőségében" hívta fel, hogy felszólítsa: vonja vissza a hvg
2007. október 2. kedd 09:18 - Hírextra

A lap keddi számában megjelent cikkben a volt államtitkár-helyettes azt is elmondja, hogy Szilvásy György ebben a telefonbeszélgetésben kilátásba helyezte: ha nem vonja vissza az állításait, akkor ő "megjelentetni tervez egy közleményt", amely arról szól majd, hogy Topolánszky Ákos egy alapítványon keresztül próbált bűnös módon szert tenni jelentős közpénzekre.

Ez utóbbi állításnak természetesen semmilyen valóságalapja nincsen - jegyzi meg a Magyar Nemzetnek Topolánszky Ákos, hozzátéve, hogy amikor kérdőre vonta a minisztert, hogy mégis milyen alapítványra céloz, akkor nem kapott tőle érdemi választ.

"Az a véleményem, hogy Szilvásy György magánemberként természetesen felhívhat engem, hogy kifejezze rosszallását, de így, hogy titokminiszterként tette, nos, ezt tízmillió magyar állampolgárból tízmillió fenyegetésként értékelné, és nem egy baráti gesztusként. Ez az eljárás szerintem egy demokratikus jogállamban erősen nehezményezhető" - nyilatkozta Topolánszky Ákos a Magyar Nemzetnek.

Szilvásy György a távirati irodának elmondta: feljelentést tett volna, nem pedig közleményt adott volna ki, ha tudomása lett volna közpénzekkel való visszaélésről.

A miniszter - aki korábban a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium államtitkára volt - azt mondja, véleménye szerint a Magyar Nemzetnek nyilatkozó Topolánszky Ákos, a GYISM volt helyettes államtitkára politikai megrendelésre állít valótlanságokat. Szilvásy György példaként említette, hogy Topolánszky állításával ellentétben Alács Tibor és Rákosi Ferenc nem az úttörőszövetségtől érkeztek az ifjúsági tárcához és ma nem dolgoznak a kormányzati negyed projekten. Szintén nem igaz, hogy politikai alkalmazottak lettek volna a tárcánál - tette hozzá.

Szilvásy György azért sem érti Topolánszky Ákos nyilatkozatait, mert - mint mondta - kifejezetten jó viszonyban voltak és hatékonyan tudtak együtt dolgozni. Azért is hívta fel telefonon, mert nem értette, miért beszél olyasmiről, ami nem igaz - hangoztatta.

Felidézte, hogy 2002 májusában, amikor a tárcához érkezett, azért kellett korlátozó intézkedéseket bevezetnie az egyedi döntésekkel kapcsolatban, mert addigra az éves előirányzat nagy részét elköltötték. Ekkortól működött az a rendszer, hogy az egyedi döntéseknél 5 millió forint felett Topolánszky Ákosnak egyeztetnie kellett vele - közölte.

A Magyar Nemzet keddi száma arról írt, hogy az ifjúsági minisztérium egykori államtitkár-helyettesének állítása szerint Szilvásy György a nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő miniszterként "a hivatalos számáról, hivatalos minőségében" hívta fel, hogy felszólítsa: vonja vissza a hvg.hu-nak adott interjúban róla és munkatársairól olvasható állításait.

A lap keddi számában megjelent cikkben a volt államtitkár-helyettes azt is elmondja, hogy Szilvásy György a telefonbeszélgetés során kilátásba helyezte: ha nem vonja vissza az állításait, akkor ő "megjelentetni tervez egy közleményt", amely arról szól majd, hogy Topolánszky Ákos egy alapítványon keresztül próbált bűnös módon szert tenni jelentős közpénzekre.

Ez utóbbi állításnak természetesen semmilyen valóságalapja nincsen - közölte Topolánszky Ákos a Magyar Nemzettel, hozzátéve, hogy amikor kérdőre vonta a minisztert, hogy mégis milyen alapítványra céloz, nem kapott tőle érdemi választ.

"Az a véleményem, hogy Szilvásy György magánemberként természetesen felhívhat engem, hogy kifejezze rosszallását, de így, hogy titokminiszterként tette, nos, ezt tízmillió magyar állampolgárból tízmillió fenyegetésként értékelné, és nem egy baráti gesztusként. Ez az eljárás szerintem egy demokratikus jogállamban erősen nehezményezhető" - nyilatkozta Topolánszky Ákos a Magyar Nemzetnek.

A GYISM volt kábítószerügyi helyettes államtitkára a hvg.hu-nak múlt csütörtökön a Zuschlag-ügy kapcsán azt nyilatkozta, ő is találkozott nehezen megtagadható kérésekkel, amikor támogatások odaítéléséről kellett dönteni a korábban Gyurcsány Ferenc jelenlegi miniszterelnök vezette minisztériumban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását