2024. május 2. - Zsigmond

LMP: a büdzsé felelőtlen és fenntarthatatlan

Az LMP szerint a tervezett költségvetés fenntarthatatlan, nincs jövője, felelőtlen és szegényellenes - mondta csütörtöki parlamenti sajtótájékoztatóján Scheiring Gábor.
2010. december 23. csütörtök 13:45 - HírExtra
A párt gazdasági kabinetjének vezetője kijelentéseit alátámasztandó azt mondta, hogy költségvetés bünteti az átlag alatt keresőket, a legnagyobb vesztese pedig a jövő nemzedéke és a környezetvédelem. Mint mondta, a büdzsé kapkodó és "jövőtlen intézkedések sorát tartalmazza", miközben nincsen benne érdemi eszköz, amellyel munkahelyeket lehetne teremteni.

A politikus szerint téves az az elképzelés, hogy az egykulcsos személyi-jövedelemadóval munkahelyeket lehetne teremteni. Felhívta a figyelmet, hogy a Költségvetési Tanács véleménye szerint is jóval alacsonyabb munkahelybővülésre lehet számítani, mint amivel a kormány számol. Szavai szerint nem lesz tíz év alatt egymillió munkahely, "örülhetünk, ha jövőre tízezer megépül".

A tervezett adóátrendezést úgy minősítette, hogy az a körülbelül 280 ezer forintos bruttó átlagkereset alatt "bünteti" az állampolgárokat, köztük azokat, akik felnevelték a gyermekeiket illetve a pályakezdőket.

Megjegyezte, hogy a társasági adó csökkentése nem a kis- és közepes vállalkozásoknak, hanem a multinacionális cégeknek nyújt segítséget.

Leszögezte, hogy az adóátrendezés a költségvetés bevételi oldalán 800 milliárd forintos hiányt teremt, amit a kormány a magán-nyugdíjpénztárakban felhalmozott összegek "államosításával" akar fedezni.

Teljes mértékben elfogadhatatlannak nevezte, hogy jövőre "ennek az államosításnak a keretében" a kabinet a folyó kiadásokra költ el 530 milliárd forintot. Szavai szerint ez "közgazdasági nonszensz, a családi ezüst eltapsolása".

Megjegyezte, hogy a környezetvédelemből 7-8 százalékos forráskivonást terveznek, ahogy kevesebb fog jutni óvodákra, általános iskolára és reálértéken csökken az egészségügy költségvetése és megfelezik a civil szervezeteknek juttatott összeget is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását