2024. május 14. - Bonifác

Leminősítés: a minisztérium nem lepődött meg

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) sajnálatát fejezi ki, de nem tartja meglepőnek a Fitch Ratings csütörtöki döntését, amellyel egy fokozattal visszaminősítette Magyarországot - közölte az NGM csütörtökön MTI-vel.
2010. december 23. csütörtök 17:31 - HírExtra
A közlemény szerint a leminősítő döntés fontos körülményeket hagyott figyelmen kívül, így például azt, hogy jövőre - Svédország mellett - Magyarország lesz az egyetlen olyan uniós tagállam, amely csökkenteni tudja az államadósságát. Valójában a nemzetközi tőke érdekeit és szempontjait rövid távon sértő intézkedések miatt került sor a leminősítésre - hangoztatja az NGM közleménye.

Az NGM szerint a költségvetést stabilizáló, a gazdasági növekedést elősegítő intézkedésekről be fog bizonyosodni, hogy azok hosszú távon mindenki számára kedvezőek lesznek.

A Nemzeti Ügyek Kormánya a nyugdíjmentő törvényekkel a nyugat-európai országokban alkalmazott nyugdíjrendszerre tér át. A siker a kormányt és annak gazdaságpolitikáját fogja igazolni, és a rövid távú leminősítések hosszú távon felminősítésekké válnak majd - hangsúlyozza a minisztérium.

Az MTI korábban hírt adott arról, hogy leminősítette, de továbbra is a befektetésre ajánlott alapsávban tartja Magyarország adósosztályzatait a legnagyobb európai hitelminősítő, a Fitch Ratings, amely szerint "érdemben romlott" Magyarország középtávú költségvetési pozíciója, és a kormány által kidolgozott költségvetési tervek "rossz irányúak" az államháztartás további konszolidációja szempontjából.

BBB minusz

A Fitch a hosszú futamidejű magyar szuverén devizaadósság besorolását egy fokozattal, a befektetésre ajánlott osztályzati sáv alsó szélére, "BBB mínusz" szintre rontotta az eddigi "BBB"-ről.

A hosszú lejárati idejű állami forintadósság osztályzata szintén egy fokozattal, "BBB plusz"-ról "BBB"-re romlik.

Az új hosszú távú osztályzatokra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás érvényes.

A forint jelentősen gyengült a magyar adósbesorolás rontásának hírére. A leminősítés után az eurót 277,70 forint körül jegyezték 275,70 forint után, a dollárt 212,10 forinton 210,50 forint után, a svájci frankot 221,60 forinton 220,10 forint után, száz japán jent pedig 255,60 forinton 254,00 forint után.

A Fitch Ratings csütörtöki lépése után a magyar államadós-osztályzatokat mindhárom nagy hitelminősítő - a Standard & Poor's, a Moody's Investors Service és a Fitch Ratings - a befektetésre ajánlott "BBB/Baa" osztályzati sáv alsó szélén tartja nyilván, egyaránt negatív kilátással. Ha bármelyikük innen tovább rontja a magyar besorolásokat, azzal Magyarország átkerülne a már nem befektetési ajánlású, spekulatív - a piaci zsargonban "bóvlinak" nevezett - osztályzati sávba.
Forrás: MTI/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását