2024. április 24. - György

Tarlós szmogriadót rendelt el

A szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el hajnalban további intézkedésig Tarlós István főpolgármester,mert a kisméretű szálló por egy napra számított átlagmennyisége két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.
2010. december 21. kedd 08:50 - HírExtra
A Főpolgármesteri Hivatal az MTI-hez kedden hajnalban eljuttatott közleményében jelezte, hogy vasárnap a város négy, kedden pedig öt mérőpontján elérte és meghaladta ezt az értéket.

A légszennyezettségi szint további romlásának megelőzése érdekében a főpolgármester kéri, hogy ne használják a rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárműveket. Kéri az egyéni gépjárműhasználat mérséklését, lehetőség szerint szüneteltetését is, valamint felszólít arra, hogy a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát mérsékeljék, azaz, ha egy háztartásban van földgáztüzelési mód, akkor ne használják a szilárdtüzelésű kandallót, cserépkályhát.

A tájékoztatási fokozat olyan mértékű légszennyezettséget jelent, amelynek rövid idejű hatása veszélyt jelenthet a lakosság egyes különösen érzékeny - gyermekek, időskorúak, krónikus betegek - csoportjaira.

A levegőtisztaság-védelmi jogszabályok értelmében egy légszennyező anyag mennyiségének fokozatos növekedése először az egészségügyi határértéket, súlyosabb - már rendkívüli légszennyezettségi - helyzetben a tájékoztatási küszöbértéket, a legsúlyosabb esetben pedig a riasztási értéket érheti el, vagy haladhatja meg.

Tarlós István a szmogriadó tájékoztatási fokozatát további intézkedésig rendelte el.
A közlemény kitér a lehetséges egészségkárosító hatásokra is: a szálló por izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el.

Asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulnak orvoshoz, valamint nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma.

A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja (különösen asztma, hörghurut esetében), csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.
A javasolt elővigyázatossági intézkedés: a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat.

Ezekről a http://terkep.budapest.hu/website/zajterkep_html/zaj_index1.htm internetes oldalon lehet tájékozódni. A frissülő információk pedig a Budapest Portálon - www.budapest.hu - oldalon olvashatók.

A tájékoztatási küszöbérték fölötti koncentráció esetén elsősorban a gyermekek, időskorúak és betegek kerüljék a szellőztetést és a szabadban való tartózkodást.

Miskolcon még mindig tart a szmogriadó

Miskolcon a szmogriadó riasztási fokozata még mindig érvényben van, ezért továbbra is jegy nélkül utazhatnak villamoson, autóbuszon azok az autósok, akiknek a forgalmi engedélyében miskolci lakcím szerepel - tájékoztatta Braun Csaba, a városi közlekedési zrt. osztályvezetője kedd reggel az MTI-t.

Miskolc levegőjének minősége jelentősen nem javul, az önkormányzat és a közlekedési társaság azt kéri a lakosoktól, hogy lehetőség szerint hagyják otthon autójukat, és utazzanak tömegközlekedéssel - közölte az MVK osztályvezetője.

A szerdai üzemzárásig ingyen utazhatnak villamossal és autóbusszal a miskolci bejegyzésű személygépkocsik tulajdonosai és gyermekeik az érvényes forgalmi engedély felmutatásával - tette hozzá.

A borsodi megyeszékhelyen december 16-ra virradóra haladta meg a szállópor koncentrációja a szmogriadó riasztási szintjét, ezért az önkormányzat azt kérte a város lakóitól, hogy mérsékeljék a szén és fa, illetve olajtüzelésű fűtőberendezések használatát, függesszék fel a porkibocsátással járó tevékenységeket, és lehetőleg senki ne használja autóját, utazzanak tömegközlekedési járművel vagy közlekedjenek gyalogosan.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását