2024. május 17. - Paszkál

Orbán: az eurónak kell a legerősebbnek lennie

Meg kell szilárdítani, és a világ legmegbízhatóbb pénzévé kell tenni az eurót Orbán Viktor szerint.
2010. december 21. kedd 11:10 - HírExtra
A miniszterelnök a magyar EU-elnökség hivatalos honlapján olvasható köszöntőjében 2011 első félévének feladatai között említi egyebek mellett az állandó válságkezelő mechanizmus felállítását és a szerződésmódosítást.

A kormányfő a www.eu2011.hu webcímen elérhető köszöntőjében felidézi: amikor Magyarország képviselőjeként 2002 előtt részt vett az Európai Unió miniszterelnökeinek csúcstalálkozóin, mindannyiukat lelkesedés, optimizmus, az Európa újraegyesítése iránt érzett történelmi elkötelezettség, az euró bevezetésének történelmi tette miatti büszkeség, az ősi európai civilizáció újabb diadalmas korszakának előérzete hatotta át.

Azonban, - folytatja -, amikor 2010 nyarán újra szélesre tárultak előtte az európai csúcstalálkozóknak otthont adó szalonok ajtói, "gondterhelt arcélek, mélyen barázdált homlokok", a bizonytalan jövőről szóló beszédek, segítséget sürgető és válságtanácskozásokba süllyedő államférfiak és államasszonyok fogadták. "Mindehhez az euró eresztékeinek recsegése és ropogása adta a háttérzenét" - jegyzi meg. Összegzése szerint egy derűlátó korszak lezárult, egy küldetés véget ért, "egy nagy elhivatottság üzemanyagtartályai kimerültek, a hordozórakéták kényszerleszállást hajtottak végre".

Orbán Viktor szerint ugyanakkor nem érdemes méltatlankodni a sors igazságtalan és balszerencsés fordulata miatt, a nagy civilizáció, az ősi kultúrák, világbajnok gazdasági rendszerek életciklusa ugyanis már csak ilyen. "Magasba lendítő küldetések után válságos árapály, kétségekkel teli útkeresés, majd az új küldetésre való rátalálás katartikus, megerősítő és önbizalommal teli évei következnek" - véli.

A kormányfő úgy látja, az Európai Unió előtt álló feladat nem bonyolult, csak nehéz. Kezelni kell a ma elharapózónak látszó nemzetgazdasági válságokat, sikeres válságkezeléssel meg kell szilárdítani, és a világ legmegbízhatóbb pénzévé kell tenni az eurót, és úgy kell megújítani az európai gazdasági rendszert, hogy versenyképes legyen az ambíciótól fűtött és a siker éhségétől hajtott új riválisaival - sorolja.

Megítélése szerint a belga elnökség hat hónapos munkája egy futóverseny jól sikerült rajtjára emlékeztet: "a magyaroknak most körelőnyt kell kiharcolni, a lengyeleknek pedig jól kell megfutni a célegyenest".

Más szóval ez annyit tesz, hogy a belga elnökség alatt felállították a válságkezelő task force-ot, a magyar elnökség idején pedig végig kell vinni a szerződés módosítását, fel kell állítani az állandó válságkezelő mechanizmust, be kell üzemelni az európai gazdasági szemesztert, ki kell tárni a teljes foglalkoztatáshoz, a munka és a termelés megbecsüléséhez vezető ajtókat, majd a lengyeleknek egy huszáros vágtával meg kell alkotniuk azokat az eszközöket, a többéves kerettervet, amelyekkel ezek a célok elérhetők – fejti ki a miniszterelnök.

"Ennyi az egész. Nehéz, de korántsem lehetetlen. A háború és a gyűlölet romjai fölé barátságot építeni, térdre kényszeríteni a kommunizmust, újraegyesíteni Európát, megalkotni egy új világpénzt, kiépíteni 500 millió ember és 27 nemzet közös és egységes gazdasági térségét, bizonyára nehezebb volt, mint az a munka, ami most ránk vár. Miért ne lennénk hát optimisták?" - zárja szavait Orbán Viktor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását