2024. május 17. - Paszkál

"A Facebook mellett is van élet"

Nagy változásoknak lehettünk szemtanúi az utóbbi napokban az Iwiwen. Sokan örülnek a fejlesztésnek, míg mások a Facebook utánzásáról beszélnek. A fejleményekről Kovács Gergellyel, a közösségi portál vezetőjével beszélgettünk.
2010. december 21. kedd 16:49 - HírExtra
Milyen irányelvek voltak az Iwiw legutóbbi fejlesztésénél?

Fejlesztések és kritikák
2010-ben rendkívül sok újdonságot és alkalmazást figyelhettünk meg Magyarország első közösségi portálján, az Iwiw-en. Ezekre a fejlesztésekre tette rá a koronát az új dizájn, mely nemcsak egy új logóval, hanem egy teljesen más felépítéssel lepte meg az oldal látogatóit. 
Bár sokan örvendtek a változtatásoknak, többen kritizálták is azokat. A kritika oka néhány esetben az átláthatatlanság, más esetekben a Facebook utánzása volt. A pénteken bemutatott új dizájn után klubbok alakultak a régi Iwiwért és internetes fórumokon új erőt vett a téma, miszerint az Iwiw mélyrepülésbe kezdett.
Az utóbbi években nagyon ritkán nyúltunk hozzá a dizájnt érintő felületekhez. Az új funkciókat mindig próbáltuk az aktuális trendek szerint alakítani, azonban mindig csak a régi keretek között jeleníthettük meg őket. Ez egy elég kaotikus felhasználói felületet eredményezett. Nem volt egységes és átgondolt, használatósága szempontjából elavulttá vált. Ez volt az elsődleges szempont.

Fontosak továbbá a kisebb fejlesztések, az újfajta hírfolyam a szűrési funkciókkal, a csoportosíthatóság vagy a kereső. Ezek mind- mind egy olyan új irányt, célt szolgáltak, hogy a jelenlegi felhasználóinkat megtartsuk és azokat a felhasználóinkat, akik valamilyen oknál fogva a konkurenseinket választották, visszacsábítsuk.

Milyen visszajelzéseket kaptak?

Rendkívül sok levélet kaptunk, melyek feldolgozása folyamatban van. Vegyesek az érzelmek. Az emberek egyik fele követeli vissza a régi felhasználói felületet, a másik fele pedig örömmel konstatálja a változásokat. Folyamatosan dolgozzuk fel a visszajelzéseket, próbáljuk betolni azokat az apró módosításokat, észrevételeket, amelyek még jobbá, még közérthetőbbé teszik az oldal funkcióit.



Több klub is alakult a régi dizájnért, nem is kevés résztvevővel.

Olyan sok emberről azért nem beszélhetünk, hiszen ezen összlétszáma nem éri el a tízezer főt, ami nem tekinthető szignifikánsnak. Ettől függetlenül természetesen rájuk is odafigyelünk, az észrevételeiket figyelembe vesszük és összegyűjtjük. Amelyik javítaná a felhasználói felületeket, a használhatóságokat, azokat pedig rövid távon meglépjük, és javítjuk ezeket a hibákat.

Volt valami pozitív változás az újítások óta?

Az oldalon töltött idő drasztikusan nő. A látogatottság néhány funkciónál nőtt, néhány funkciónál csökkent, ezeket a változásokat hosszú távon elemezni kell, majd le kell vonni a konzekvenciákat. A látogatószám nem változott, ez pedig rendkívül jó eredmény, hiszen egy komplett dizájnváltáson vagyunk túl.

Várhatók további változások?

Abszolút, nem állunk le. Folyamatosan megyünk tovább és fejlesztünk. Jövőre is újabb és újabb
fejlesztésekkel rukkolunk elő. Megcélozzuk a lokális piacot, olyan helyi szolgáltatásokat nyújtunk majd, amellyel a konkurenseink egészen biztosan nem fognak előhuzakodni. Sokkal nyitottabbá válunk technikai és funkcionális értelemben is. Olyan új funkciókkal állunk elő, ahova beengedjük a Google-t is.



Milyen volt az Iwiw számára 2010?

Mind a látogatottság, mind a fejlesztés tekintetébensikeresek vagyunk. Indultunk tavasszal az Iwiw-kapuval, aztán jöttek nyár végén az "események" menüpont, a tetszik/nem tetszik gomb, majd átalakítottuk a klubokat és előrukkoltunk a chattel is, amely már mindenki számára elérhető. Ezt a sort zárta év végén a dizájnváltás. Nagyon komoly fejlesztések vannak mögöttünk. Ami a bevételeket illeti, a számok ugyanezt tükrözik. Erős és szép eredményeket produkáltunk.

Ebben az évben már erősen érezhető volt a Facebook előretörése. Hogyan hatott ez az Iwiwre?

A Facebook térnyerése különösen év vége táján látszódott igazán. A Facebook sikere nem azt jelenti, hogy az Iwiw-felhasználók drasztikus módon elhagynák az oldalt. A regisztrálók száma még mindig több, mint az Iwiw-et elhagyók száma, vagyis összességében az Iwiw regisztrációs szempontból nő. Aktivációs szempontból is elégedettek vagyunk, a kép és az üzenetek első helyen állnak.

Az új fejlesztések nyomán sokan vádolják most az Iwiwet a Facebook utánzásával.

Nagyon sok olyan funkciónk van, amit tudomásom szerint a Facebook előtt találtunk ki. Nyilván azok a korlátok, amikkel találkozunk a mi esetünkben sokkal nehezebben átléphetők, mint a Facebook esetében.

Mi 2008 végén jöttünk ki az alkalmazásokkal. Igaz, ekkor már voltak Facebook-alkalmazások, de a Facebook az utóbbi időben éppen, hogy a háttérbe szorítja ezeket az alkalmazásokat. Erről nálunk szó sincs, sőt ha objektív összehasonlításokat végzünk, jól látszik, nálunk mennyivel egyszerűbb fejleszteni, elérni az ügyfélszolgálatot, és hogy mennyivel kifizetődőbb befektetés egy alkalmazás fejlesztése, mint például a Facebooknál lenne.



Mennyire irányadó a Facebook a piacon?

Tekintettel arra, hogy az internetezők nagy része Facebookon megtalálható, így nehéz lenne azt mondani, hogy a Facebook ne lenne erős a trendek kialakításában. Erős a befolyása a felhasználókra.

Az viszont biztos, hogy a Facebook mellett is van élet. Nagyon sok piaci szereplő van globálisszinten, akik ugyanúgy próbálkoznak és érnek el sikereket. Nem gondolom, hogy önmagában a Facebook határozná meg a piaci trendeket, de az tagadhatatlan hogy nagyon erős hatása van rá. Meglátjuk, hogy ez mennyi ideig tart.

Régebben azért nem voltak ilyen erős konkurensek, akik ennyire előre törtek volna…

A MyVip volt az egyetlen és talán legnagyobb konkurensünk hosszú időn keresztül. Komolyan mégsem tekintettünk rájuk sose úgy, mint valós konkurenciára, mert látszottak rajtuk azok a különböző célközösségi és fejlesztési irányok, amelyekkel ők egy teljesen más réteget akartak megszólítani, mint mi.

Mára a MyVip csúnyán fogalmazva beleállt a földbe. Nagyon nem tudnak már úgy teljesíteni, ahogy azt egy évvel ezelőtt gondoltuk volna. Ha úgy tetszik számukra ez a verseny végleg eldőlt. Nálunk azonban még mindig jelentős user-réteg van, akikre számíthatunk, és akiket a jövőben kiszolgálunk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását