2024. március 28. - Gedeon, Johanna

NMHH: rendeletet alkothat az elnök

Az alkotmányban rögzítik a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének rendeletalkotási jogát. A fideszes Rogán Antal erről szóló javaslata a Fidesz-frakció kérésére név szerinti szavazás során, az MTI összegzése szerint megkapta a szükséges számú voksot.
2010. december 20. hétfő 21:42 - HírExtra
Az előterjesztés elfogadásához az összes képviselő kétharmadának, azaz legalább 257 képviselőnek az igen szavazatára volt szükség. A név szerinti szavazás pontos eredményét hétfő késő este ismerteti majd az ülés levezető elnöke.

Az indítványt a kormány nem támogatta, a Fidesz-frakció ugyanakkor kötelező szavazást rendelt el a képviselőcsoport tagjai számára, és a kereszténydemokraták is igennel voksoltak.
A javaslatra csak a Fidesz és a KDNP szavazott igennel.

Rogán Antal javaslata értelmében az alkotmány 2011. január 2-tól hatályos szövege szerint "jogszabály a törvény, a kormányrendelet, a Magyar Nemzeti Bank elnökének rendelete, a miniszterelnöki rendelet, a miniszteri rendelet, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének rendelete, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének rendelete és az önkormányzati rendelet. Jogszabály továbbá a Honvédelmi Tanács rendkívüli állapot idején és a köztársasági elnök szükségállapot idején kibocsátott rendelete".

A képviselő emellett új fejezettel egészítette ki az alaptörvényt, amely ezentúl tartalmazza, hogy az NMHH a Magyar Köztársaság elektronikus hírközlési piacát felügyelő és ellenőrző szerve, és felelős e piac zavartalan működéséért. A hatóság elnökét a miniszterelnök nevezi ki 9 évre, tevékenységéről évente beszámol az Országgyűlésnek, elnöke pedig törvényben meghatározott feladatkörében, törvényben kapott felhatalmazás alapján rendeletet bocsát ki, amely más jogszabállyal nem lehet ellentétes.

Rogán Antal korábban azt mondta: a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének alkotmányban rögzített rendeletalkotási joga nem a média szabályozásáról szólna, hanem "egyszerűen díjakról", például a frekvenciadíjról.

Múlt szerdán derült ki, hogy a Rogán Antal jegyezte alkotmánymódosítási javaslatot a kormány nem támogatja - ezt Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter már a kormány ülése előtt borítékolta az MTI-nek. A tárcavezető akkor azt közölte: az alkotmánymódosítási javaslat nem volt egyeztetve a kormánnyal. Navracsics Tibor hétfőn a parlamentben, a név szerinti voksolás során - ahogyan az összes jelenlévő kormánypárti képviselő - végül megszavazta a javaslatot, amit taps fogadott.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfő reggel az MTI-nek adott nyilatkozatában azt mondta: csodálkozik, hogy vita generálódott Rogán Antal javaslatáról. Nincs szó személyi ügyről - jelentette ki. Akkor úgy vélekedett, a frakcióülésen gyorsan el lehet majd dönteni a kérdést, az ugyanis a képviselőcsoport szempontjából "nem meghatározó jelentőségű".

A Fidesz-frakció az ülésen végül támogatta is a javaslatot, Lázár János megfogalmazása szerint "rövid polémia" után.

Lázár János azt mondta, azért volt rövid a vita, mert a kormány jelenlévő képviselője, Navracsics Tibor bejelentette, a kabinet is szándékozik rendeletalkotási jogkört adni a médiahatóságnak, csak nem most, hanem májusban. A frakció tehát csak időbeli döntést hozott, amely szerint nem májusban, hanem most, januárban kap rendeletalkotási jogkört a médiahatóság elnöke - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását