2024. április 19. - Emma

Átalakul a gyógyszertár alapítása

Megszűnik a súlyponti kórházak fogalma, módosulnak a kórházi kapacitások szabályai, változik a patikaalapítás és -működtetés rendszere.
2010. december 20. hétfő 21:35 - HírExtra
Az egészségügyi szabályokat több helyen átrendező, a parlament által hétfő este elfogadott "salátatörvény" alapján Mefedron felkerül a veszélyes szerek listájára, így kábítószernek minősül majd. Ebbe a törvénycsomagba került be a Költségvetési Tanács elnökének visszahívhatóságára vonatkozó szabály is.

A Ház 239 igen, 55 nem és 33 tartózkódó szavazattal fogadta el a törvényt. A parlament döntött arról is, hogy az államfőtől kéri a törvény sürgős kihirdetését.

A gyógyszerforgalmazásról szóló törvényben egyebek között szabályozzák a különböző, nem tb-támogatott készítmények vásárlásához csatolt reklámokat: a jövőben csak egyfajta törzsvásárlói marketinget enged a törvény. Ezt pedig szigorúan a gyógyszerészi gondozáshoz - ingyenes, patikában elvégezhető szűrésekhez - kötik.

A módosítással célul tűzte ki a kormányzat, hogy rendezi a patikai gyógyszerészi tulajdont. Két lépcsőben teszik kötelezővé a személyi jogos gyógyszerész 50 plusz 1 százalékos tulajdonrészének megszerzését már működő patika esetében: a jogszabály 2014. január 1-ig 25 százalékos gyógyszerészi tulajdonrészt ír elő, a többségi, 50 plusz 1 százaléknyi részt pedig 2017. január 1-ig kell megszereznie a gyógyszerésznek a patikát működtető gazdasági társaságban. (Az eredeti javaslat csak 2014. január 1-ig írta elő a 51 százalékot.)

A módosítás egyértelművé teszi azt is, hogy már működő patikákat működtető gazdasági társaság jövő év május 31.-e után nem lehet olyan cég, amelynek székhelye olyan államban van, ahol nem végez gazdasági tevékenységet és ahol nem fizet adót, vagyis a jogszabály megerősíti azt a kormányzati szándékot, hogy offshore cég nem működtethet patikát Magyarországon.
Az egészségügyi dolgozók is közfeladatot ellátó személynek minősülnek, így - hasonlóan például a pedagógusokhoz - ők is fokozottabb büntetőjogi védettséget élveznének munkavégzésük során.

A többletteljesítmény után járó plusz pénzzel egészül ki a háziorvosi finanszírozás, a többletmunkáért járó pénzt védőoltásokra való ösztönzésért, a különböző szűrésekkel és a kedvezőbb árú hatóanyag felírásáért adja a kormányzat. Az ösztönzőrendszert a patikusnál is használják, ők is plusz bevételre számíthatnak a rendszer alapján, ha például szintén az olcsóbb, generikus készítményt ajánlják a betegnek.

Az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló 2006. évi törvény módosítása többek között eltörli a súlyponti kórházak fogalmát, és módosítja a kapacitások átcsoportosításának szabályait is.

Változás, hogy nem lesznek annyira "kőbe vésve" a kapacitások, mint eddig. Nem évente, hanem háromévente fogják a kapacitásokat felülvizsgálni, és a jövőben lehetőség lesz arra is, hogy az intézmények egymás között kössenek szerződést a kapacitásátadásról anélkül, hogy az egész szolgáltatást át kellene adni, de arra is lesz mód, hogy egy kórház házon belül csoportosítson át ellátást.

Az egészségügyi intézmény fenntartójának a jövőben lehetősége lesz arra, hogy kezdeményezheti a saját fenntartású kórházak kapacitásátcsoportosítást, azzal, hogy az átcsoportosítás a szolgáltatók összkapacitásának mennyiségét nem változtathatja meg.

A módosítások között szerepel továbbá az is, hogy a gyermekgondozási segély mellett munkát végzők táppénzének megállapításával egyszerűbbé válik a jogosultság elbírálása és összegének megállapítása. A pénzbeli ellátásokat visszamenőlegesen lehet igényelni, ami egyszerűsíti a biztosítottak által igénybe vehető ellátások közötti választás lehetőségét.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat regionális intézete helyett a katasztrófa-egészségügyi ellátás első fokú szerve a fővárosi és megyei kormányhivatalok egészségügyi szakigazgatási szerve lesz abban az esetben, ha az egészségügy területén katasztrófaesemény következik be.

Az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerekről szóló törvény módosításával a Mefedron nevű szer felkerül a veszélyes szerek listájára, így kábítószernek minősül.

Az egészségügyi törvénytervezethez hétfőn benyújtott zárószavazás előtti módosító indítvány elfogadásával arról is döntött a Ház, hogy december végén megszűnik Kopits György, a Költségvetési Tanács elnökének megbízatása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását