2024. április 25. - Márk
1996-ban került megrendezésre az első Fenyő Ünnep, mely azóta is töretlen népszerűségnek örvend. A rock’n’roll legendával beszélgettünk a karácsonyi koncertről, a sikerekről, a múltról és jövőről.
2010. december 19. vasárnap 12:13 - Kancsár Edina
Miben különbözik az év végi Fenyő Koncert a többi fellépésétől?

Made In Hungária
A Made In Hungária az első magyar film, mely egy rockművész életéből készült. A tavalyi év legnézettebb hazai filmjére 225000 néző volt kíváncsi és 213 millió forint jegybevételt hozott. A Made In Hungária az elmúlt évben igazi nemzetközi fesztiválkedvenc lett. 2009-es bemutatása óta, közel 30 nemzetközi filmes mustrán szerepelt. Meghívást kapott Cannes-ba és Karlovy Varyba, de vetítették a Los Angeles-i és a londoni seregszemlén is. /fenyomiklos.hu/
Ami a zenét illeti, nem olyan nagy a különbség. Inkább az időtartamát tekintve van jelentős eltérés: több olyan dal is bekerül a repertoárba, ami egy rövidebb koncertbe nem. Ez egy különleges koncert, ami tele van látványelemekkel. Tíz-tizenkét táncos, egy kibővített zenekar, vokálosok és sztárvendégek vannak a színpadon.

Vendégnek általában egy hölgyet és egy urat szoktam hívni, így idén Kovács Katira és Cipőre esett a választásom.  Ez lesz a tizenötödik Fenyő Ünnep, amit egy csodának tartok és örömmel tölt el, hogy még mindig van rá igény.

Szokták is mondani: Fenyő nélkül nincs Karácsony.

Igen. (nevet) Ez a mondás egy dalomból ered… Bár nem azért írtam, hogy a karácsonyi koncerten eljátszható legyen. De mivel jól illik a koncert apropójához, az évek során szlogen lett belőle. Aki rendszeres látogatója a Fenyő Ünnepnek, az számíthat rá, hogy nagy show-t kap, felcsendülnek a régi közkedvelt dalok és néhány olyan is, amire kevésbé emlékeznek az emberek.



Nagy focirajongó hírében áll. Ennek köszönhető a nevével fémjelzett Aranycsapat című musical, amit Tasnádi Csaba rendezett?

Büszkén vállalom, a foci az egyik szenvedélyem. (nevet) Valóban abból született meg az ötlet, hogy óriási rajongója vagyok a sportnak. Tasnádi Csaba rendezte, én pedig megírtam hozzá a dalokat. Ráadásul a budapesti előadásokban személyesen is benne voltam, én játszottam Szpíkert. (nevet)

Miről szól a darab?

Ez egy igazi melodráma. A futballhoz kötődik, de nem arról szól elsősorban, hanem emberi sorsokról, melyek nagyon szépen vannak megrajzolva. Mélyen átjárja az embert, miközben kibontakozik egy történet a nézők előtt. A József Attila Színházban született meg az a ragyogó ötlet, hogy színpadra vigyék ezt a történetet.

Szerencsére nemcsak ez az egy mű fűződik a nevéhez: a Made In Hungária című színdarab és film is hatalmas sikert aratott. Milyen érzés?

Ennél szebbet és jobbat nem kaphat az ember a pályafutása alatt. A Made In Hungária ötlete is a József Attila Színházban született, és most már közel van a háromszázadik előadáshoz, ami fantasztikus eredmény. Az életemnek egy bizonyos részét dolgozza fel, ami hatalmas ajándék és amiért nagyon hálás lehetek. Játszom is benne, ezért ez egy igazán különleges dolog az életemben.

De hozzátenném, sose lett volna film, ha nincs előtte a darab. A színházi sikerek ágyaztak meg a mozi sikerének. Örülök, hogy megszületett ez a film, mert tudom, sokan látták és szerették.



Milyen volt látni a saját fiatalságát és karrierjének kezdetét a vásznon, vagy a színpadon életre kelni?

Sokszor láttam színházban, elmentem vidéki premierekre is és jó érzés „viszontlátni” az életemet, de mikor a filmvásznon láttam életre kelni, az egy rettentő szívszorító érzés volt. Jó érzés, hogy dolgoztak rajta a színészek, komolyan vették és szerintem sikerült is visszaadniuk a kor akkori érzésvilágát.

Aki nosztalgikus beállítottságú, – mint például én – az rendkívül mélyen át tudja élni ezeket a dolgokat. Egyébként furcsa volt a saját történetemet viszontlátni a a vásznon… Újra átéltem azokat a dolgokat, amik a valóságban már megtörténtek egyszer. Ez egy rendkívül izgalmas élmény.

Milyen tervei vannak még a jövőben: új lemez, film, színdarab, esetleg könyv?

Terveim bőven vannak, de ezek még csak ötletek. A megvalósításuk sok mindentől függ, ebből adódóan elképzelhető, hogy egyik-másik sosem teljesül. Igazán nagy könyv eddig valóban nem jelent meg rólam, de ahhoz egy olyan író kéne, aki komolyan tudja venni azokat a dolgokat, amiket elvárnék.

Ha adódik ilyen, akkor elképzelhetőnek tartom, hogy meg fog jelenni rólam egy könyv is. Bár egy kisebb lélegzetű könyvet már írt rólam két rajongóm, Jampi szív címen. (nevet) Az a könyv igazából egy ajándék volt nekem… De ennek kapcsán legalább megismerhettem a szerzőpárost, akikkel azóta jó barátságot ápolok.

Színházi ötleteim is vannak bőven, de azokhoz felkérés kell. Új albumra is lennének terveim, de ahhoz is felkérés kell, hiszen albumot kiadni manapság nagy vállalkozás. A kiadók is óvatosan kezelik ezt a műfajt, mert egyre nehezebb eladni a cd-ket: megjelenés után, szinte azonnal felkerül a netre és már le is töltik az emberek ingyen.

De még bármi lehet... (nevet)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását