2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Miért kell új drogstratégia a kormánynak, ha a régi szakmailag teljesen kifogástalan? Az ideológiai érdekek felülírhatják a szakma törekvéseit? A HírExtra egy bennfentes szakértő segítségével elemezte a helyzetet.
2010. december 17. péntek 12:50 - Gedei Szilárd
Baj van a droggal. Vagyis a drogstratégiával. Azaz a régi, az előző kormányzatok által kitalált stratégiával. Legalábbis a Fidesz és a KDNP alkotta kormány szerint.

Feszültség a szakmán belül


"Új stratégiára van szükség"
"Új drogstratégiára van szükség, mivel a jelenleg érvényben lévő - az előző kormányzat és az MSZP-SZDSZ által elfogadott - drogstratégia alapelvei és irányelvei nem állnak összhangban a jelenlegi kormány drogpolitikai alapelveivel - mondta az üggyel kapcsolatban Téglásy Kristóf, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium ifjúságügyi főosztályának vezetője. Téglásy csúsztatásnak tartja a civilek azon állítását, miszerint az előző - októberi - ülésen ő megerősítette volna a stratégiát, illetve a drogkoordinátor személyét.
A Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság csütörtöki ülésén döntött úgy három külsős civil tag, hogy a kormány átalakításai miatt kivonul a megbeszélésről. Sárosi Péter, Gondi János és Szemelyácz János azután döntöttek a látványos kivonulás mellett, mert Téglásy Kristóf főosztályvezető bejelentette, megválnak az éveken át nemzeti drogkoordinátorként működő Portörő Pétertől, valamint új, a jelenlegi kabinet ideológiáját tükröző drogstratégiát hoznak létre.

A HírExtra megkeresésére Semelyácz János elmondta, a zömmel a személyeket érintő változásokról már nyáron, sőt közvetlenül az országgyűlési választások után is volt szó. A drogpolitikai vezetők leváltása azonban komoly, akár katasztrofális következményekkel járhat, főleg, ha a kormány ragaszkodik a drogstratégia a szakmát háttérbe szorító, ideológiai alapon történő újragondolásához.

Ideológia a szakma ellen

"A mostani stratégia kidolgozásában a magyar addiktológiai szakma színe-java részt vett. Nagy kérdés, hogy ki fogja írni a következőt. Hacsak nem hivatali szemlélettel összeollóznak valamit, esetleg kivágják a jelenlegiből a számukra nehezen értelmezhető, vagy ideológiai szempontból vállalhatatlannak tartott részeket" - osztotta meg portálunkkal aggályait a Baranya Megyei Drogambulancia vezetője, pécsi addiktológus szakorvos.

Vállalhatatlan részek? Nyilvánvaló, hogy amikor ezt mondják, a Kereszténydemokrata Néppárt enyhén szólva is konzervatívnak tekinthető gondolkodásmódjára utalnak.

"Felelőtlen hozzáállás"

"Gondoljunk csak bele, ha valaki mondjuk éppen az utcán segít egy drogosnak tűt cserélni, de az új stratégia ilyen alapon megkérdőjelezi a munkáját. Ez egy borzasztóan rossz irány. Ez katasztrofális következményekkel járna" - mondta Semelyácz. "Amikor ugyanis kiderül, ez rossz irány, addigra már mérhetetlen károkat okoz. Tönkremennek a szervezetek, kiégnek az emberek. Ez a jelenlegi helyzet alapján felelőtlen hozzáállásnak tűnik a kormány részéről."

Ha pedig nem lenne elég a drogpolitikát átszövő keményvonalas politikai csatározás, a hírek szerint a terület jövőre sokkal kevesebb pénzt kap, mint az idén.

Kevesebb pénz jut


"Ugyan folyik a vita, hogy az új támogatás mennyivel lesz kevesebb, de annyi már most látszik, kevesebb lesz. A szociális intézmények, a drogrehabilitáció, a nappali ellátóhelyek és a prevenció szempontjából is jelentős csökkenés várható. Miközben a kormány azt hangoztatja, hogy prevenció, prevenció, prevenció, addig pont hogy a megelőzésre szánt összeg csökken" - tette hozzá Semelyácz.

Nagy kérdés, ha a Fidesz-KDNP-kormány komolyan gondolja a szakmai helyett az ideológiai szempontok erőltetését a nemzeti drogstratégia felállítása során, ki lesz az a szakember, aki a nevét adja mindehhez.

Politikai alapon osztódó szakemberek?

"Magyarország nem túl nagy. Nincsenek politikai alapon osztódó, jobb és baloldali szakembereink, nem különülnek el liberálisok és antiliberálisok. Csak szakemberek. Ha például felkérnének az új stratégia kidolgozására, nemet mondanék. Ideológiai alapon ugyanis nem kellene semmit átírni. Csak szakmai alapon tudnám, de erre sincs szükség. A jelenlegi stratégia ugyanis szakami szempontból teljesen rendben van" - zárta érvelését a pécsi szakember.

A drogstratégia körüli hercehurca azonban még messze nem zárult le. Sőt, ismerve a magyar szakpolitikai folyamatokat, a java még csak ezután jön. Komoly vitákra, veszekedésekre és ellentmondásokra lehet számítani addig, amíg végre elkészül a kormány elképzeléseivel egyező, azaz egyértelműen keresztény értékeket képviselő új drogstratégia.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

lehet más a kannás bor
2010. december 17. 16:11
Miféle stratégia? Amit bérhivatalnokok írnak az adófizetők pénzén, aztán egy szó sem valósul meg belőle? Ja, kösz, abból nem kell mégegy. Amúgy meg igazán legalizálhatnák végre a gazt - de ezt csak zarójelben jegyzem meg...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását