2024. április 23. - Béla

Íme hazánk hosszútávú drogstratégiája

Bemutatták A Nemzeti stratégia a kábítószer-probléma kezelése 2010-2018 című kiadványt hétfőn Budapesten. Több mint száz intézkedésről van szó, a gyakorlati célkitűzések egyik fő pillére a megelőzés - mondta el Portörő Péter, a Nemzeti Kábítószerügyi Koordinációs Igazgatóság vezetője a sajtó képviselőinek tartott tájékoztatón.
2010. május 17. hétfő 15:47 - HírExtra
Ismertetése szerint a megelőzésnek minden színtéren érvényesülnie kell, ahol a fiatalok elérhetők: egyebek mellett a családban, az iskolában, az interneten és a szórakozóhelyeken. A második pillér a szenvedélybeteg-ellátó rendszer fejlesztése, a hozzáférés biztosítása magas szintű, a kliensek igényeihez igazodó kezelési és ellátási szolgáltatásokhoz. A kiadvány harmadikként a kínálatcsökkentést jelöli meg, amelynek célja a kábítószer-kereskedelem és terjesztés elleni fellépés hatékonyságának növelése.

Az új stratégia követi a 2000-ben megfogalmazott és elfogadott elvet, viszont annál specifikusabb és pontosabban határozza meg a célokat. Elsősorban illegális szerekkel foglalkozik, de nem hagyja figyelmen kívül a népegészségügyi ártalmakat okozó szerek, egyebek mellett alkohol vagy egyéb viselkedési függőségek, a többi között a játékszenvedély jelenlétét sem.

A stratégia nem a problémára ad megoldást, hanem keretet biztosít annak kezelésére a kábítószerrel foglalkozó szakmai szervezetek számára - mondta Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium ügyvezető államtitkára. Hangsúlyozta, hogy nem csupán az államnak van feladata a kábítószerüggyel kapcsolatban, bár a többi között a rendészeti, jogalkotási eszközök az állam kezében vannak: a család az a közeg, ahol tetten lehet érni a problémát.

A normatív jellegű támogatásokon felül 2010-ben közel egymilliárd forint központi költségvetési forrás áll rendelkezésre a stratégia végrehajtásával összefüggésben a kábítószerügyi koordinációért felelős tárca költségvetésében, és megközelítőleg további 1-1,5 milliárd forint európai uniós forrás segítheti elő a célok megvalósítását - közölte Korózs Lajos. Szavai szerint mivel mindig friss problémát jelent az új típusú kábítószerek megjelenése Európában - így Magyarországon is -, szükséges volt létrehozni egy szakbizottságot: a különböző szakértőkből álló testület összegyűjti és elemzi az információkat, kockázatelemzést készít, majd javaslatot fogalmaz meg a szabályozásra vonatkozóan.

A Kábítószer Listák elnevezésű szakbizottság különböző tudatmódosítók - köztük a Mefedron, a GBL és MDPV - tárgyalásával kezdte meg munkáját, első javaslatait várhatóan júniusban állítja össze.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását