2024. április 27. - Zita

Döbbenetesen sok a a hepatitis C fertőzéses Budapesten

Az injektáló kábítószer-fogyasztók körében HIV-fertőzöttet eddig nem derített fel az országos szűrővizsgálat, a hepatitis C fertőzés előfordulása ugyanebben a populációban 25 százalék körüli, Budapesten 40 százalék - derül ki a Nemzeti Drog Fókuszpont 2010. évi jelentéséből.
2010. november 30. kedd 20:03 - HírExtra
Az intravénás kábítószer-fogyasztással összefüggő, vér útján is terjedő HIV-fertőzés az injektáló szerhasználók körében elsősorban tű, fecskendő és az injektáló segédeszközök - például kanál, szűrő - közös használata révén terjedhet. Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) 2006 óta évente végez célzott kampányszűrést az intravénás kábítószer-fogyasztók körében. Az elmúlt négy év vizsgálatai nem derítettek fel HIV-fertőzött intravénás kábítószer-használót.

Az intravénás kábítószer-fogyasztással összefüggő másik vér útján terjedő fertőzés a hepatitis C, amely a krónikus májgyulladás egyik okozója. A Nemzeti Drog Fókuszpont jelentése szerint a hepatitis C vírus elterjedtsége az injektáló kábítószer-használók körében évek óta 25 százalék körül mozog. Vidéken 8 százalék, Budapesten 2009-ben a megszűrt intravénás kábítószer-fogyasztók 40 százaléka volt hepatitis C fertőzött, egy VIII. kerületi tűcsere program kliensei körében pedig ez az érték elérte a 70 százalékot.

Az országban 2009-ben 21 szolgáltató működtetett tűcsere-programot: ingyenesen juttatott steril fecskendőt és egyéb steril injektáló eszközöket az intravénás kábítószer-fogyasztóknak, illetve begyűjtötte a már használtakat.

Bár a hazai adatok szerint évről évre egyre több fecskendőt osztanak ki, nő a kliensek száma és egyre jobb a szolgáltatás földrajzi lefedettsége, a nemzetközi ajánlásokat figyelembe véve helye van a területi lefedettség további fejlesztésének és támogatásának, illetve további intravénás szerhasználók programba vonásának a fertőző betegségek terjedésének megelőzése céljából.
A jelentés további részletei a www.drogfokuszpont.hu oldalon olvashatók.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását